Проверките на кораби се възобновяват съгласно споразумението с посредничеството на ООН за безопасен износ на зърно от украинските черноморски пристанища. Това заяви украинският вицепремиер Александър Кубраков, цитиран от "Ройтерс".

Той написа във Фейсбук, че "инспекциите на корабите се възобновяват въпреки опитите на Руската федерация да наруши споразумението".

Вчера руската информационна агенция РИА също съобщи, че проверките вече са възобновени след двудневни преговори.

Кубраков е в Турция, за да обсъди статута на Черноморската инициатива за зърно, която беше договорена между Русия и Украйна през юли миналата година, за да помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза.

Русия не вижда добри преспективи за зърнената сделка

Русия не вижда добри преспективи за зърнената сделка

Пречките пред руския износ на селскостопански продукти не били премахнати

Москва твърди, че се е съгласила да удължи сделката само до 18 май. Киев и ООН пък посочват, че споразумението ще бъде в сила още 60 дни и се опитват да постигнат гаранции, че то ще продължи и след този срок.

Киев съобщи, че руските инспектори са спрели да пропускат кораби, превозващи зърно от Украйна.

Украинският министър на земеделието Микола Солски заяви, че Москва увеличава трудностите за Украйна в момент, когато три източноевропейски страни забраниха вноса на украинско зърно и хранителни продукти.

"Очевидно нямаше как руснаците да не се възползват от тези нюанси на западната (украинската) граница", отбеляза Солски.

По-рано руското външно министерство съобщи, че Украйна и ООН създават трудности с проверките на корабите.

Вчера Украйна и Полша се споразумяха за възобновяване на транзита на украинско зърно от петък, но забраните за внос остават в сила в Полша, Словакия и Унгария.

Украйна: Зърнената сделка е в критично положение

Украйна: Зърнената сделка е в критично положение

Русия нарушава условията