Украйна ще се придържа към условията на споразумението, подписано миналата година, за 120-дневно удължаване на инициативата за износ на зърно през Черно море. Това заяви високопоставен украински правителствен служител, цитиран от "Ройтерс".

"Украйна ще се придържа към условията на предварително договорената сделка. Ще спазваме стриктно споразумението", увери служителят, пожелал анонимност.

Изявлението му идва, след като по-рано руският заместник външен министър Александър Грушко съобщи, че сделката, която помага на Украйна да изнася селскостопански продукти след инвазията на Русия, е била удължена при предишните условия.

Той посочи, че споразумението е удължено за 60 дни.

Отделно, друг руски източник поясни, че 60-дневното удължаване означава, че след 60 дни една от страните може да повдигне въпроса за прекратяване на сделката.

Вчера Русия предложи да се разреши подновяването на сделката, но за половината от срока на предишното удължаване. От своя страна ООН обеща да направи всичко възможно, за да гарантира, че целостта на споразумението ще остане непокътната.

Русия подкрепя 60-дневно удължаване на зърнената сделка

Русия подкрепя 60-дневно удължаване на зърнената сделка

Но се оплаква, че бариерите все още остават пред руските износители на селскостопанска продукция

Украйна обаче подчерта, че споразумението от юли ясно указва, че удължаването е възможно за най-малко 120 дни и първоначалното споразумение трябва да бъде изменено, в случай че страните искат по-кратък срок.

"Руснаците разбраха, че удължаване с 60 дни не е правно възможно, така че се опитват да намерят изход", отбеляза високопоставеният украински правителствен служител.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува Запада, че не прави достатъчно, за да премахне пречките пред износа на селскостопански продукти и торове от Русия и отбеляза, че контактите по сделката ще продължат.

Запитан защо Русия е удължила сделката само с 60 дни, той отвърна, че решението на Москва е "жест на добра воля с надеждата, че след толкова дълго време поетите задължения ще бъдат изпълнени".

Украйна недоволна: Русия удължава зърнената сделка само с 60 дни

Украйна недоволна: Русия удължава зърнената сделка само с 60 дни

Споразумението предвижда най-малко 120 дни удължаване

"Очевидно е, че втората част от сделката, която ни засяга, все още не е изпълнена. Споразумението не може да стои само на един крак", подчерта Песков.

Русия твърди, че западните страни са поели ангажимент да премахнат ограниченията, които възпрепятстват износа ѝ на селскостопански продукти и торове, но не са го изпълнили.

"Оценяваме усилията, положени от ООН, включително лично от генералния секретар. Но въпреки това, за съжаление, г-н (Антониу) Гутериш не успя да пробие стената на колективния Запад. Условията, които бяха договорени като неразделна част от сделката, не бяха изпълнени", отбеляза Песков.

Черноморската инициатива за износ на зърно беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и вече беше удължена веднъж - през ноември. Тя позволи износ на зърно от три украински пристанища.

През февруари Киев обяви, че иска удължаване на сделката с поне една година и включване и на пристанищата на град Николаев.

Откакто Русия и Украйна подписаха сделката в Турция на 22 юли 2022 г., милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища.

Русия упрекна Запада в безсрамно загробване на зърнената сделка

Русия упрекна Запада в безсрамно загробване на зърнената сделка

Според Москва западните страни не правят достатъчно, за да облекчат износа ѝ