Позицията на Русия да удължи зърнената сделка с 60 дни противоречи на споразумението, подписано от Турция и ООН. Това написа в Twitter украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков, цитиран от "Укринформ".

"Споразумението за Черноморската зърнена инициатива предвижда най-малко 120 дни удължаване, следователно позицията на Русия да удължи сделката само с 60 дни противоречи на документа, подписан от Турция и ООН", пише Кубраков.

По думите му, украинската страна очаква официалната позиция на ООН и Турция като гаранти на инициативата.

Русия подкрепя 60-дневно удължаване на зърнената сделка

Русия подкрепя 60-дневно удължаване на зърнената сделка

Но се оплаква, че бариерите все още остават пред руските износители на селскостопанска продукция

Припомняме, че по време на разговори с ООН в Женева в понеделник Русия предложи подновяване на сделката за зърно само за 60 дни.

Това заяви руският заместник външен министър Сергей Вершинин. 

Русия ще използва двумесечния период, за да разгледа "реалния" напредък по въпроси като собствения руски износ на селскостопански продукти, както и "банкови плащания, транспортна логистика, застраховки, размразяване на финансови дейности и доставка на амоняк", потвърди Вершинин.

"Бариерите все още остават пред руските износители на селскостопанска продукция", въпреки че Киев печели "значителна печалба" от украинския износ, посочи той.

120-дневната сделка от юли 2022 г. беше удължена с още 120 дни през ноември 2022 г. Тя трябва да изтече на 18 март 2023 г.

Украйна и ООН призовават за удължаване на зърнената сделка

Украйна и ООН призовават за удължаване на зърнената сделка

Москва обаче все още не е обявила намерението си

По данни на ООН от август 2022 г. насам в рамките на инициативата от Украйна са изнесени около 23 млн. тона зърно.