Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в "безсрамно загробване" на черноморската зърнена инициатива, която улеснява износа на украински селскостопански продукти от южните пристанища на страната, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че остава в споразумението, Русия многократно се е противопоставяла на подхода на Запада към зърнената сделка, сключена през юли миналата година.

Според Москва страните, наложили ѝ санкции, не правят достатъчно, за да облекчат ограниченията върху износа на Русия, по-конкретно този на торове.

"Западът безсрамно загробва добре известната хуманитарна инициатива на генералния секретар на ООН", заяви Лавров на срещата на външните министри на Г-20 във връзка със споразумението.

Украйна иска удължаване на зърнената сделка с още година

Украйна иска удължаване на зърнената сделка с още година

Киев настоява споразумението да обхаща и повече пристанища

На същата среща на Г-20 в Индия държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че през последните няколко месеца Русия "умишлено и систематично" е причинила забавяне на зърнените доставки от Украйна, докато нейният собствен износ на храни, зърно и торове продължава.

"Наложително е Г-20 да се изкаже от името на разширяването на инициативата за зърно за укрепване на продоволствената сигурност за най-уязвимите", настоя Блинкън.

Настоящата фаза на зърнената сделка, постигната с посредничеството на Турция и ООН, приключва на 18 март. Тя ще бъде удължена, ако никоя страна не повдигне официално възражение.

Украйна зове ООН да притисне Русия да не спъва зърнената сделка

Украйна зове ООН да притисне Русия да не спъва зърнената сделка

ООН признава за трудности

Преди предишния краен срок за удължаване на сделката през ноември, Русия отново изостри критиките си към споразумението в опит да получи повече отстъпки от Запада, но в крайна сметка я продължи за още 120 дни.

Вчера руското външно министерство предупреди, че ще се съгласи на второ удължаване на сделката само ако бъдат взети предвид интересите на собствените му земеделски производители.

Въпреки че селскостопанският сектор на Русия не попада изрично под удара на западните санкции, Москва твърди, че наказателните мерки засягат плащанията, доставките и застраховките и следователно са "пречка" за износа ѝ на зърно и торове.