Украйна призова ООН и Турция да притиснат Русия незабавно да спре да възпрепятства украинския износ на зърно, чрез който се снабдяват милиони хора, и да не използва храната като оръжие, съобщава "Ройтерс".

След почти шестмесечна блокада заради руската инвазия, в края на юли три украински черноморски пристанища бяха отворени съгласно споразумение между Москва и Киев, постигнато с посредничеството на ООН и Турция.

Украйна обаче многократно е обвинявала Русия, че бави проверките на корабите, превозващи украински селскостопански стоки, което води до по-малко доставки и загуби за търговците.

На свой ред Русия отхвърля обвиненията и твърди, че изпълнява всичките си задължения по сделката за износ на зърно.

В съвместно изявление двама високопоставени украински служители заявяват, че "Украйна е дълбоко загрижена от разрушителните действия на Русия", които водят до забавяне на работата на зърнения коридор и от "възпрепятстването на Черноморската зърнена инициатива като цяло".

ООН не очаква разширяване на зърнената сделка с още украински пристанища

ООН не очаква разширяване на зърнената сделка с още украински пристанища

Малко вероятно било това да се случи в близко бъдеще

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба и вицепремиерът Александър Кубраков посочват, че Русия умишлено бави проверките, изисква нерегламентирана документация и търси неоснователни причини, за да спре инспекциите.

"Тази разрушителна руска политика доведе до системно намаляване на товарооборота в рамките на инициативата за зърно", предупреждават министрите и подчертават, че през последните три месеца светът е получил 10 милиона тона украински храни по-малко.

Украинските власти отбелязват, че в същото време Русия е увеличила неконтролирания обем на трафика през своите пристанища в Азовско и Черно море.

"Проверки на тези кораби в Босфора не се провеждат. Всичко това дава възможност на Русия да използва своите търговски кораби за получаване на военни стоки, за да продължи войната срещу Украйна", изтъкват министрите.

Тази седмица Русия заяви, че би било "неуместно" черноморската сделка за зърно да се удължава, освен ако санкциите върху руския селскостопански износ не бъдат премахнати.

WSJ: Русия е продала хиляди тонове откраднато украинско зърно

WSJ: Русия е продала хиляди тонове откраднато украинско зърно

Зърното се изнася контрабандно до Севастопол, където се товари на малки плавателни съдове, които го прехвърлят на товарни кораби

Споразумението беше удължено с още 120 дни през ноември и предстои да бъде подновено отново следващия месец. Русия обаче показа признаци на недоволство от някои аспекти на сделката и поиска санкциите, засягащи нейния износ на селскостопански продукти, да отпаднат.

Руският селскостопански износ не е ставал изрично обект на западните санкции, но Москва твърди, че блокирането на нейните плащания, логистика и застрахователни индустрии е "пречка" пред възможността да изнася своите зърнени храни и торове.

Към 13 февруари износът на украинско зърно през сезон 2022/23 г., който продължава до юни, е намалял с 29% до 29,2 милиона тона. Причините за спада са по-слабата реколта и логистичните затруднения вследствие на руската инвазия.

От своя страна заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс призна, че зърнената сделка е "в малко по-трудна територия в момента", отколкото когато Черноморската инициатива беше договорена за първи път през лятото на 2022 г.

Русия отрича да е удължила зърнената сделка заради външен натиск

Русия отрича да е удължила зърнената сделка заради външен натиск

Страната оставала надежден доставчик на селскостопански продукти