Кораби, свързани с руската компания за износ на зърно RIF Trading House LLC, изнасят откраднато украинско зърно от Крим, съобщава Wall Street Journal.

Разследването на изданието сочи, че украинското зърно се пренася контрабандно до пристанищния град Севастопол, където се товари на малки плавателни съдове, които го прехвърлят на товарни кораби. След това зърното се изнася по целия свят.

В доклада се твърди, че Русия е продала "хиляди тонове" украинско зърно в световен мащаб. Отбелязва се, че използването на по-малки лодки и задържането на товарните кораби далеч от Севастопол намалява риска купувачите да разберат, че зърното всъщност е придобито незаконно.

Освен това то понякога се смесва с руски износ, за да се прикрие допълнително произходът на товара, пише WSJ.

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Урсула фон дер Лайен призова Москва да отблокира на износа на пшеница в Украйна и да не го използва като шантаж

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, даде възможност на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха блокирани след нахлуването на Русия. От своя страна Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Споразумението помогна да се предотврати глобална продоволствена криза - Русия и Украйна са два от най-големите износители на зърно в света, а Русия е най-големият износител на торове. Чрез него бяха изнесени повече от девет милиона тона украинско зърно, като то трябваше да бъде подновено на 19 ноември.

Москва обаче многократно се оплакваше от прилагането на сделката и твърдеше, че все още среща трудности при продажбата на торове и храни.

В края на октомври тя заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно.

Впоследствие Русия все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

Украйна: Русия ни открадна около 400 000 тона зърно

Украйна: Русия ни открадна около 400 000 тона зърно

Сравнява случващото се с Гладомора