Украйна ще поиска Турция и ООН тази седмица да започнат преговори за удължаване с поне още една година на черноморската сделка за износ зърно, като бъдат включени и пристанищата на град Николаев, съобщава "Ройтерс".

Черноморската инициатива за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи износ на зърно от три украински пристанища. Споразумението беше удължено през ноември и ще изтече на 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване.

Юрий Васков, заместник-министър на инфраструктурата на Украйна, заяви, че тази седмица Киев ще направи официално предложение относно необходимостта от удължаване на сделката. Той поясни, че все още не е определена конкретна дата на преговорите, които преди това се проведоха в Турция.

"Ще поискаме да го удължим не със 120 дни, а поне с една година, защото украинският и световният селскостопански пазар трябва да може да планира тези обеми (на износ) в дългосрочен план", посочи Васков.

Украйна зове ООН да притисне Русия да не спъва зърнената сделка

Украйна зове ООН да притисне Русия да не спъва зърнената сделка

ООН признава за трудности

Той допълни, че Украйна ще настоява за увеличаване на броя на проверяващите екипи, "за да се елиминира струпването на кораби, чакащи за проверка".

Украйна многократно е обвинявала Русия, че бави проверките на кораби, превозващи украински селскостопански стоки, което води до по-малко доставки и загуби за търговците.

Русия пък отрича тези обвинения и уверява, че изпълнява всичките си задължения по сделката за износ на зърно.

Васков отбеляза, че от ноември насам ситуацията с проверките не се е променила и има само три проверяващи екипа от руска страна.

"Няма положителна динамика. В същото време ООН, Турция и Украйна са готови да правят по 40 проверки на ден, ако е необходимо. А такава нужда има - около 140 кораба чакат за проверка", изтъкна той.

ООН не очаква разширяване на зърнената сделка с още украински пристанища

ООН не очаква разширяване на зърнената сделка с още украински пристанища

Малко вероятно било това да се случи в близко бъдеще

Украйна е водещ световен производител и износител на зърно. Към 20 февруари износът от страната обаче е намалял с 28,7% до 30,3 милиона тона през сезон 2022/23 заради от по-слабата реколта и логистичните затруднения, причинени от руската инвазия.

Украйна изнася около 3 милиона тона селскостопански продукти месечно съгласно зърнената сделка. Васков обаче твърди, че Украйна е успяла да изнася 6 милиона тона месечно от пристанищата в Одеска област и би могла да го увеличи до 8 милиона тона, ако в споразумението бъде включен и Николаев.

Въпреки спада на зърнената реколта през 2022 г. до около 54 милиона тона от рекордните 86 милиона през 2021 г., най-малко 30 милиона тона зърно все още са в силози и подлежат на износ, според министерството на земеделието.

Васков каза, че пристанищата на Николаев, от които се осъществяваше 35% от украинския износ на храни преди руската инвазия, са готови да се присъединят към инициативата и ще им трябват най-много две седмици, за да започнат да функционират.

WSJ: Русия е продала хиляди тонове откраднато украинско зърно

WSJ: Русия е продала хиляди тонове откраднато украинско зърно

Зърното се изнася контрабандно до Севастопол, където се товари на малки плавателни съдове, които го прехвърлят на товарни кораби