Украйна, Русия, Турция и ООН не успяха в петък да разрешат нови кораби по споразумението за безопасен износ на украинско зърно в Черно море, което изтича на 18 май, съобщава "Ройтерс".

Продължават ежедневните инспекции на кораби, вече получили разрешение, каза пред репортери заместник-говорителят на ООН Фархан Хак. Длъжностни лица от четирите страни съставляват Съвместен координационен център (СКЦ) в Истанбул, който изпълнява споразумението за Черно море, договорено през юли.

В откъс от писмо, видяно от "Ройтерс", Русия каза на колегите си от СКЦ миналия месец, че няма да одобри нови кораби да участват, освен ако техните оператори не гарантират, че транзитът ще бъде извършен до 18 май, очакваната дата на затваряне. "

Обсъждат удължаването на зърнената сделка

Обсъждат удължаването на зърнената сделка

Тя изтича на 18 май

Украйна представя ежедневно списък с кораби, които трябва да получат разрешение. След като бъдат одобрени, тези кораби се инспектират от служители на СКЦ близо до Турция, преди да отпътуват за украинско черноморско пристанище през морски хуманитарен коридор, за да съберат товара си и да се върнат в турски води за последна проверка.

Според данни на СКЦ в момента има един кораб с разрешение за входяща инспекция и 25 кораба, очакващи изходяща инспекция - всички в турски води; има 13 кораба в украинските пристанища и има 5 кораба в транзит към Украйна и 2 кораба в транзит, насочващи се обратно към Турция.

Има осем кораба, които искат разрешение, според уебсайта на украинските морски пристанища.

ООН и Турция посредничиха при сделката за износ на зърно в Черно море, за да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, която се влоши от войната на Москва в Украйна. В същото време Русия прие тригодишно споразумение, в което ООН се съгласи да помогне да се опита да премахне всички пречки пред нейния износ на зърно и торове.

Русия упрекна САЩ, че превърнали зърнената сделка в търговски проект

Русия упрекна САЩ, че превърнали зърнената сделка в търговски проект

Под 3% от селскостопанските продукти, изнесени от Украйна, са достигнали нуждаещите се страни

Въпреки че този руски износ не е обект на западни санкции, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са пречка за доставките.

Русия каза, че няма да удължи пакта след 18 май, освен ако списъкът от изисквания не бъде изпълнен за премахване на тези пречки.

Висшият търговски представител на ООН Ребека Гринспан се срещна с руския заместник външен министър Сергей Вершинин в Москва в петък, за да обсъдят усилията на ООН за "улесняване на безпрепятствения износ на руски храни и торове, включително амоняк", каза Хак.

Заместник-министрите на отбраната на Русия, Украйна и Турция трябва да се срещнат следващата седмица, за да обсъдят споразумението за зърното.