Украйна има алтернативни начини за транспортиране на зърно, ако споразумението за безопасен износ през Черно море не бъде удължено на 18 май. Това заяви украинският министър на земеделието Микола Солски,, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че страната му няма да счита подобна развръзка за "апокалиптичен сценарий".

Украинските черноморски пристанища се оказаха блокирани след нахлуването на руските сили през миналата година, но достъпът до три от тях беше разрешен през юли 2022 г. съгласно споразумение между Москва и Киев, сключено с посредничеството на ООН и Турция.

Москва заплаши да прекрати сделката на 18 май, освен ако не бъде изпълнен списък от искания за премахване на пречките пред собствения ѝ износ на зърно и торове.

Няма постигнато споразумение за нови кораби със зърно през Черно море

Няма постигнато споразумение за нови кораби със зърно през Черно море

Зърнената сделка изтича на 18 май

"Не предвиждаме никакъв апокалиптичен сценарий поради милиони обстоятелства. Украинските фермери и търговци показаха, че са способни да направят много и да бъдат положени много маршрути за износ", заяви Солски.

"Има няколко сценария, които ще бъдат включени в най-лошия случай", добави той, без да разкрива повече подробности.

Вчера ООН съобщи, че досега близо 30 милиона тона зърно и хранителни продукти са били изнесени от Украйна по Черноморската инициатива, включително близо 600 000 метрични тона зърно с кораби на Световната продоволствена програма за хуманитарни операции в Афганистан, Етиопия, Кения , Сомалия и Йемен.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин посочи, че на 10-11 май в Истанбул ще се проведе четиристранна среща на високо ниво относно черноморската сделка за зърно.

Украйна изнася зърно и през пристанищата на река Дунав и по-рано заяви, че т.нар. "Дунавски клъстер" е възможен алтернативен маршрут за износ.

Русия обвинява Украйна, че използва зърнените коридори за дронове

Русия обвинява Украйна, че използва зърнените коридори за дронове

Това застрашава продължаването на зърнената сделка