Европейският съюз се стреми да увеличи транспорта на украинско зърно чрез шосе и железопътен транспорт, с цел да помогне за справянето с последиците от оттеглянето на Русия от споразумението за износ в Черно море.

Във вторник Русия удари украинските зърнени пристанища, блокирайки безопасния износ на зърно, ден след като се оттегли от споразумението. Лидери и служители на ЕС изразиха загрижеността си за последствията от това решение. Това води до лишаване от основна храна на стотици хиляди хора по света.

"Това означава, че стотици хиляди хора по света ще бъдат лишени от основна храна", каза първият дипломат на ЕС Жозеп Борел пред репортери във вторник в кулоарите на срещата на върха на блока с Латинска Америка и Карибите.

"Те използват глада като оръжие. Това е едно от най-лошите неща, които (руският президент Владимир) Путин можеше да направи", добави той.

32,8 милиона тона храни са изнесени по зърнената сделка

32,8 милиона тона храни са изнесени по зърнената сделка

Но Русия няма намерение да я поднови след 17 юли

ЕС подкрепя Турция и ООН в усилията им да върнат Русия към споразумениетo. Ирландия обяви, че ще отговори на кризата, като разшири сухопътните маршрути за износ на украинско зърно през солидарностните ленти и пътните и железопътните връзки през съседните страни на Украйна.

"Има други начини за изнасяне на зърно от Украйна, например през Румъния и през Полша. Ако руснаците продължават да водят тази политика да попречат на Украйна да изнася зърно и торове, ние ще трябва да намерим други начини да изнесем зърното, " каза той на същото събитие в Брюксел."

"Това, което направи Русия, е много грешно, то няма да засегне само хората в Украйна, ще засегне хората в най-бедните части на света."

Русия отмени гаранциите за безопасност на износа на зърно от Украйна. Това означава отнемане на гаранциите за безопасност на корабоплаването, закриване на морския хуманитарен коридор и разформироване на Съвместния координационен център в Истанбул, съобщи руското външно министерство, цитирано от руската редакция на Би Би Си. Предложени са други варианти за доставка на зърно на най-нуждаещите се страни, независимо от Киев и Запада.

Лавров обсъди сделката за зърно по телефона с турския външен министър Хакан Фидан.

Въпреки че турският президент Ердоган планираше да обсъди споразумението с президента Путин, съобщението на Кремъл не потвърди подобни планове.

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Не се страхуваме, категоричен е Зеленски