Пристанищният терминал в Одеса, който беше подложен на руска атака снощи, съхраняваше 60 000 тона селскостопански продукти, които трябваше да бъдат изпратени до Китай. Това заяви в сряда украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

По думите му, през целия ден е работено по ликвидирането на последствията от атаката срещу Одеса, населените места в региона, Черноморск и пристанищата.

Това беше може би най-големият опит на Русия да нанесе болка на Одеса през целия период на пълномащабна война. Благодарение на противовъздушната отбрана и всички наши защитници на небето, последствията от този удар са все още по-малки, отколкото биха могли да бъдат., заяви той. 

Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса
Обновена

Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса

Ударен е и Харков

С всеки такъв удар ние отново и отново призоваваме нашите партньори: небесният щит на Украйна трябва да бъде укрепен. Тази атака доказва, че тяхната цел не е само Украйна, а не само животите на нашите хора. В пристанищата, които бяха атакувани днес, се съхраняват около милион тона храна., настоява президентът. 

Припомняме, че Русия е пуснала 30 крилати ракети тази нощ по цели на територията на Украйна. Според сводката на военновъздушните сили, Украйна е атакувана от южното направление, като са използвани крилати ракети с въздушно, наземно и морско базиране. Отделно на това са били пуснати и безпилотни летателни апарати тип Shahed-136/131.

Атакувани са обекти от критическата инфраструктура и военни обекти, като основна цел е била Одеса. Към града са били пуснати осем крилати ракети Х-22 от самолети Ту-22МЗ от акваторията на Черно море и шест крилати ракети "Оникс" от Крим.

Според оперативното командване "Юг" на въоръжените сили на Украйна целта на руската армия са били обекти от критическата инфраструктура, включително и обекти от пристанището. Има попадения в терминали за зърно и за маслени продукти, повредени са резервоари и оборудване за товарене. Гасят се възникнали пожари. Два промишлени обекта са били ударени в Одеса - склад за цигари и за фойерверки.

Една от ракетите тип Х-59 е била прехваната, но отломки от нея са паднали в един от кварталите на Одеса. От тях са пострадали трима граждани.

Общо в града пострадалите са 12 души.

Склад за фойерверки се взриви в Одеса

Склад за фойерверки се взриви в Одеса

Нов удар на руските агресори

В нощта срещу 18 юли Русия отново започна масирана атака по въздух по цели в Украйна. Това се случва след извършената атака с дронове спрямо Кримския мост, но и в деня след като Русия официално обяви излизането си от зърнената сделка за украински износ през Черно море.

Затова и неслучайно атаката е насочена към Одеса - най-голямото към момента действащо пристанище под украински контрол.

Първата атака се случи часове след излизането на последния кораб от Одеса, който ще мине по споразумението, сключено с посредничеството на Турция и ООН.