Американец от корейски произход, задържан в Северна Корея, е направил самопризнания, че се е опитал да открадне военни тайни, съобщава „Франс прес”.

62-годишният Ким Донг Чул, който е станал американски гражданин през 1987 г. и е бил арестуван по обвинения за шпионаж през октомври м. г., е помолил да бъде помилван по време на внимателно оркестрираната си изповед пред медии в Пхенян.

Неговото задържане за пръв път придоби публичност по време на интервю за СиЕнЕн на задържан канадски пастор от хотел в Пхенян.

По това време Ким заяви, че е живял в Китай близо до севернокорейската граница през последните 15 г., като пътувал редовно до Расън – севернокорейска специална икономическа зона.

Днес Ким изтъкнал, че е бил задържан за първи път в Расън, след като получил флашка, съдържаща военни тайни, включително свързани с ядрената програма на Пхенян, от своя източник.  

Според китайската държавна агенция „Синхуа” той също така е признал, че е бил в контакт от 2011 г. със южнокорейските спецслужби, които са финансирали неговите шпионски дейности.

Чужденците, задържани в Северна Корея, често са принуждавани да правят публични, написани от севернокорейските власти признания, че са извършили нарушения, като първа стъпка за евентуално освобождаване.

Преди седмица Северна Корея осъди американски студент, който се признал за виновен, че е откраднал пропаганден банер от хотел, на 15 години тежък труд.

Наблюдатели посочват, че суровата присъда отразява нарастващото военно напрежение на разделения Корейски полуостров след ядрения опит на Северна Корея през януари и изстрелването на ракета с далечен обсег месец по-късно.