Ирак забрани на световната информационна агенция "Ройтерс" да работи в страната през следващите три месеца заради това, че е съобщила, че броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в страната е много по-голям, отколкото признават властите.

Агенцията съобщи, че действителният брой на заразените с вируса може да е с хиляди по-висок от официалните данни за 772 заразени и че мащабът на епидемията е омаловажен, за да се избегне паниката сред обществеността.

Това добавя импулс към опасенията, че данните на държавите за хората, заразени с COVID-19 в Ирак, Сирия и Ливан, може да са значително по-ниски от реалните. "Хизбула" заяви, че в Южен Ливан се откриват лечебни центрове, които допълват здравната система на държавата. Съществуват обаче опасения, че паралелната на държавата структура може да крие реалния брой на заразените с вируса.

И трите държави имат връзки с Иран, епицентърът на пандемията в региона на Близкия изток, която се разпространи сред религиозните поклонници и търговци, върнали се оттам в Багдад, Бейрут и Дамаск, много от които се завърнаха в общности извън столиците.