Китайските власти предупредиха гражданите си да стоят далеч от границата със Северна Корея, която забрани преминаване на хората от Китай заради коронавируса или рискуват да бъдат застреляни от севернокорейски граничари, заявиха жителите, съобщава "Ройтерс".

Жителите заявиха, че предупреждението е получено в печатно известие от китайските власти в областта тази седмица, последната индикация за това колко сериозно Северна Корея приема заплахата от вируса.

Близките съюзници Китай и Северна Корея споделят границата от 1400 км, която е особено лесна за преминаване през зимата, когато реките, разделящи страните, замръзват, позволявайки на хората да преминават.

Коронавирусът отложи историческа визита на Си Дзинпин в Япония

Коронавирусът отложи историческа визита на Си Дзинпин в Япония

Си Дзинпин щеше да стане първият китайски президент

Жителите на китайските градове Джиан и Байшан са предупредени, че хората, които се приближават твърде много до границата, могат да бъдат разстреляни, според трима души, получили съобщението.

"Казаха ни, че може да бъдем убити, ако се приближим твърде много до граничната зона", казва собственик на ресторант в Джиан, който е отделен от Северна Корея от река Ялу. На жителите е забранено да ловят риба, да пасат добитък или да изхвърлят боклук близо до реката, според съобщението, публикувано тази седмица.

Северна Корея поиска от Китай да засили граничния контрол, за да избегне разстрел и убийство на граждани, тъй като Северна Корея повиши защитата от коронавируса до най-високото си ниво. 

"Органите за обществена сигурност ще следят границата по 24 часа и всеки, който бъде намерен, ще бъде изправен пред административно задържане" от китайската полиция, заявяват властите в съобщението.

И не на последно място, "нарушителите ще бъдат разстреляни" от севернокорейски граничари.

Служител Джиан, който отказва да бъде идентифициран, потвърди по телефона, че градският офис за граничен контрол е изпратил подобно предупреждение в текстово съобщение. "По време на периода за предотвратяване на епидемиите всякакви дейности, включително риболов на река Ялу или викане на севернокорейци през реката, са строго забранени", се казва в съобщението на ведомството.

Властите заявяват, че формулировката на подобни съобщения може да е отишла твърде далеч в някои области. "Ройтерс" не можа да се свърже с градските служители в Байшан. Не е ясно дали други градове издават подобни предупреждения. Китайското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

290 млн. ученици по света не ходят на училище заради коронавируса

290 млн. ученици по света не ходят на училище заради коронавируса

Повече от 95 000 души са заразени, а над 3200 са починали от вируса по света, който към днес е достигнал до 80 държави и територии

Изолираната и обедняла Северна Корея наложи строги забрани за влизане по време на минали глобални епидемии, включително епидемия от ебола през 2014 г.

Северна Корея не е съобщавала за случаи на коронавирус, но експертите твърдят, че мерките през последните седмици надхвърлят мерките, които е предприела преди.

Северна Корея бързо ограничи пътуванията и търговията с Китай, където коронавирусът се появи в края на миналата година. Коронавирусът е заразил повече от 80 000 и уби над 3 000 в Китай и бързо се разпространява по целия свят.

Повечето полети и влакове в и извън Северна Корея бяха ограничени, чуждите дипломати в Пхенян бяха поставени под карантина за един месец, а властите започнаха да унищожават трансграничната контрабанда.

Южна Корея, отделена от КНДР със силно укрепена демилитаризирана зона има близо 6000 случая.

През януари Северна Корея обяви пред туристическите агенции, че затваря границите си за пътници от Китай, отрязвайки един от малкото си източници на външни приходи.

Източници, които работят близо до границата, твърдят, че голяма част от официалната и неофициалната търговия е засегната. Активисти, които работят със севернокорейски бежанци, които се опитват да излязат през Китай, заявиха, че блокирането на границата прави вече опасното пътуване почти невъзможно.

"На граничните пунктове персоналът, отговарящ за инспекцията и карантината, изпълнява задълженията си по изключително отговорен начин за пълното предотвратяване на разпространението на вируса в страната", отчете миналия месец севернокорейската централна новинарска агенция.

Ким Чен-ун пожела здраве на южнокорейците заради коронавируса

Ким Чен-ун пожела здраве на южнокорейците заради коронавируса

Севернокореецът е уверен, че Южна Корея ще се справи с вирус на своята територия