Новият коронавирус е заразил стотици в китайските затвори, съобщават властите в петък, допринасяйки за скок на съобщените случаи извън епицентъра на епидемията в провинция Хубей, включително 100 в Южна Корея, съобщава "Ройтерс".

С 234-те заразени затворници извън Хубей приключват 16те дни на спад в новите случаи на континента, с изключение на провинцията със столица Ухан.

Държавната телевизия цитира ръководителите на комунистическата партия, които обясняват, че повратната точка в борбата с епидемията все още не е достигната и повече от 30 случая в болница в Пекин подчертаха рязък скок.

Заместник-министърът на науката и технологиите Сю Нанпин заяви, че ваксина в Китай ще бъде представена за клинични изпитания в края на април. Този график е в съответствие с научните изследвания в други страни и прогноза на Световната здравна организация за ваксина, която достига до пазара за около 18 месеца.

Докато международните власти се стремят да спрат вируса да се превърне в глобална пандемия, служители по обществено здравеопазване се надяват на признаци, че по-топлото време в северното полукълбо може да забави разпространението му.

Скокът в случаите в два затвора извън Хубей - в северната провинция Шандонг и Жеджиан на изток - съставлява повечето от 258 новопотвърдени инфекции извън провинция епицентър в петък.

Властите съобщиха, че служители, които считат отговорни за епидемиите, са уволнени и правителството е изпратило екип, който да разследва в Шандонг, съобщават медиите.

Хубей съобщи също за 271 случая в своите затвори. Провинциалните служители не коментират кога им е поставена диагнозата.

Данните показват, че континентален Китай има 889 нови потвърдени случая и 118 смъртни случая, като най-много са в Ухан, който остава блокиран.

Южна Корея с второто най-голямо огнище на коронавирус извън Китай

Южна Корея с второто най-голямо огнище на коронавирус извън Китай

Днес в Италия бяха открити три нови случая на коронавирус