Френското правителство и избраните представители на Корсика се споразумяха за формулировката, която може да бъде добавена към конституцията, предоставяща автономия на средиземноморския остров - регион, който често е в противоречие с централното правителство в Париж.

В ранните часове на вторник министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин и представители на Корсика заявиха, че са постигнали споразумение.

"Този конституционен текст предвижда признаването на статут на автономия на Корсика в рамките на Френската република, който да отчита нейните собствени интереси, свързани с това, че тя е средиземноморски остров, че нейната историческа, езикова и културна общност е развила особени връзки със своята земя", гласеше първият ред.

Дарманин заяви, че двете страни са се съгласили също така, че "законите и разпоредбите могат да бъдат адаптирани" на острова.

"Направихме стъпка към автономия", но "няма разделение между Корсика и републиката", каза Дарманин.

Той каза, че двамата не са споменали корсиканският език да стане официален.

Корсиканците отдавна искат да имат повече право на глас в собствените си дела, както и официален статут на езика си и защита от външни лица, които изкупуват земя - две сложни искания, които Париж не желае да удовлетвори.

Привържениците на автономията са мнозинство в местното събрание на острова с близо 350 000 жители.

Франция е готова да обсъди автономия на Корсика

Франция е готова да обсъди автономия на Корсика

Този въпрос ще бъде разгледан след евентуална победа на Макрон на изборите

След като корсиканският парламент одобри окончателния текст, той ще бъде подложен на гласуване от Националното събрание и Сената в Париж.

Само ако и двете камари му дадат зелена светлина, той ще премине към общо гласуване на двете камари, при което ще са необходими три пети от гласовете, за да бъде приет.