След като китайският президентът Си Дзинпин събра заедно лидерите от почти всички африкански страни за срещата на високо равнище в Пекин през последните дни, някои бивши китайски официални представители и държавни медии са заети да защитават на ролята на Китай на континента, съобщава "Ройтерс".

Китай е изправен пред обвинения, най-вече от западните страни, че се интересува единствено от суровините в Африка и че подходът към заеми и помощ не стимулира и води до неудържимо висок дълг.

На няколко пресконференции по време на срещата на високо равнище, африкански репортери питат китайски представители за корупция, екологични проблеми и загриженост за липсата на наети африканци в някои от китайските проекти.

Чен Тао, бивш ръководител на министерство на външните работи на Китай за Африка и по-рано посланик на Китай в Мали и Мароко, коментира, че е несправедливо да се обвинява Китай, че подкрепя правителства, обвинени в корупция.

"Африкански приятел ми каза, че неговото правителство е изключително корумпирано. Защо все още се занимавате с тях? Нашето правителство поиска от китайското правителство да построи мост и болница, но китайското правителство не трябваше да им помага", коментира Тао, без да назове страната.

"Казах му - вие гласувахте за това правителство. Това е единственото правителство, с което можем да преговаряме. Мостът и болницата не са построени за президента или служителите, а са за обикновените хора. Така че аз мисля, че това е другата гледна точка, която може да се има предвид при разглеждането на този въпрос", допълва Тао.

От 10-те страни в миналогодишния индекс за най-висока корупция на "Трансперънси интернешънъл" четири изпратиха своите президенти на срещата на върха - Екваториална Гвинея, Сомалия, Судан и Южен Судан.

Китайските инвестиции в Африка не са колониализъм

Китайските инвестиции в Африка не са колониализъм

Южноафриканският президент опровергава критиките

Лиу Гуиджин, бивши специален пратеник на Китай в Африка коментира, че Китай със сигурност не иска инвестициите им да се изпарят чрез корупция.

"Ангажиментът на Китай в Африка е съсредоточен върху хората и ние не даваме така парите си на корумпирани правителства или длъжностни лица", обяснява Гуиджин, който преди това е ангажиран в усилията за прекратяване на гражданската война в Судан и все още съветва китайското правителство.

Всъщност, декларация, приета след срещата на върха заявява, че Китай и Африка ще продължат с подхода на "нулева толерантност" към корупцията.

Либан Солеман, генерален координатор на Бюрото за координация и планиране за нововъзникващият регион Габон, обяснява пред "Ройтерс", че на фона на срещата на върха идеята, че Китай подкопава африканските страни с дълг, който не могат да изплатят, е "несправедлива".

"Мисля, че това, което китайската система предложи на Африка, е нещо, което е ... може би най-гъвкавото, особено със системата между гратисните периоди и много ниските лихвени проценти", каза той.

"Мисля, че основният елемент, който хората погрешно разбират, е конкурентоспособността на цените на инфраструктурата, които китайските компании предоставят на африканските страни", допълва Солеман.

До края на тази година Китай би могъл да осигури техническо обучение за повече от 200 000 африканци, обясни китайският министър на търговията Жон Шан.

Дзян Ценуей, председател на правителствения Китайски съвет за насърчаване на международната търговия коментира, че африканците стават все по-технологични и ще има по-малко нужда от китайски работници. "Това е, което трябва да направим или не можем да поддържаме дългосрочно сътрудничество", добави той.

Африканските държави твърдят, че Китай предлага по-добри условия и е по-склонен да осигурява пари от САЩ или Европа.

Не подценявайте Африка

Не подценявайте Африка

САЩ и Западна Европа е време да се притеснят