Десетки индийци излязоха на протест по улиците на страната и се обявиха в подкрепа на задържания Ана Хазаре. 74-годишният мъж бе арестуван заради участието му в насрочената за вчера масова протестна демонстрация срещу корупцията в страната.

Акции в неговата защита се състояха в Делхи, Мумбай, Калкута, Ченай, Бангалор и други градове, съобщи BBC.

Хазаре и над 1 000 негови привърженици бяха задържани в парк в столицата Делхи. Там възрастният мъж постави началото на определеното от него „постене до смърт". Чрез отказа си от храна Хазаре иска да привлече общественото внимание и това на властта срещу ширещата се в Индия корупция. За кратко той успя да привлече за каузата си хиляди индийци. С арестуването му обаче планираната мащабна демонстрация бе провалена.

Властите предложиха на Хазаре да го освободят, но той отказва да излезе от затвора, докато не му бъде позволено да организира масов протест.

През април активистът се отказа от гладна стачка, след като правителството обяви, че има намерение да създаде специален орган, който да се занимава с разследване на политици и официални лица, замесени в корупция. По-късно обаче Хазаре и привържениците му отхвърлиха представения проект за подобна структура, защото се оказа, че премиерът на Индия и висши съдии няма да подлежат на проверка от нея.

Въпреки това арестът на Хазаре, който често бива сравняван с лидера на борбата за независимост на Индия Махатма Ганди, и последвалото веднага след това решение той да бъде освободен, показват, че правителството на Манмохан Сингх е сериозно загрижено от обстановката в страната, коментира Ройтерс.