Косовският президент Вьоса Османи в четвъртък декларира, че Прищина е готова да организира избори в северните общини с мнозинство сръбско население. Но в същото време добави, че местните сърби са сплашвани от Белград, съобщава N1.

Тя обвини сръбския президент Александър Вучич, че етническите сърби в страната ѝ са подложени на натиск да бойкотират местните избори.

Според Османи сърбите са бойкотирали изборите под натиска на Белград.

Вучич и Курти са в Брюксел за пореден кръг от преговори

Вучич и Курти са в Брюксел за пореден кръг от преговори

Ще бъде успех ако двамата се съгласят на преки разговори

Припомняме, че лидерите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Албин Курти провеждат нов кръг от срещи в четвъртък, насочени към подобряване на техните обтегнати отношения, на фона на зачестяване на призивите за промяна в западния дипломатически подход към тях и на опасенията, че напрежението между двете страни може да излезе извън контрол.

Преговорите са наблюдаван от върховния представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел.

Последният кръг от диалога през юни завърши без очевидни резултати. Вучич и Курти отказаха да се срещнат очи в очи, а Борел, който проведе разговори отделно с двамата мъже, призна, че те имат "различни тълкувания на причините, а също и на фактите, последствията и решенията".

Сърбия и нейната бивша провинция Косово са в конфликт от десетилетия. Тяхната война от 1998-99 г. доведе до смъртта на повече от 10 000 души, предимно косовски албанци. Косово едностранно обяви независимост през 2008 г., но Белград отказва да признае тази стъпка.

През май, в спор за валидността на местните избори в сръбската част на Северно Косово, сърбите се сблъскаха със силите за сигурност, включително ръководените от НАТО мироопазващи сили на КФОР, работещи там, ранявайки 93 войници.

Вучич обвинява Курти, че планира да арестува сърби

Вучич обвинява Курти, че планира да арестува сърби

"Всички сърби, които смята, че са физически и интелектуално способни да защитят Северно Косово"

Миналата седмица командирът на КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча предупреди, че неговите сили "работят във времева рамка на постоянно управление на кризи". Той каза, че напрежението между Белград и Прищина е толкова високо, че дори "най-незначителното събитие може да създаде ситуация".

През август високопоставени законодатели от Съединените щати - другата дипломатическа сила в процеса - предупредиха, че преговарящите не оказват достатъчно натиск върху Вучич. Те казаха, че настоящият подход на Запада показва "липса на равнопоставеност".

Вучич, бивш ултранационалист, който сега твърди, че иска да вкара Сърбия в ЕС, поддържа тесни връзки с руския президент Владимир Путин и отказва да наложи санкции на Русия заради войната срещу Украйна.

На Запад има широко разпространени опасения, че Москва може да използва Белград, за да възобнови етническите конфликти на Балканите, които бяха терен на поредица от кървави конфликти през 90-те години по време на разпадането на Югославия, за да отклони вниманието на света от войната.

Но в същото време Курти - дългогодишен активист за независимост на Косово, прекарал време в затвори както в Сърбия, така и в Косово - разочарова европейците и се оказа труден участник в преговорите, откакто стана министър-председател през 2021 г.

Османи: Сърбия вкарва контрабандно оръжия в Косово

Османи: Сърбия вкарва контрабандно оръжия в Косово

Вучич изпълнява плановете на Путин - иска да дестабилизира Балканите