Косовският президент Вьоса Османи обвини сръбските власти, че изпращат оръжия в Косово и обучават членове на това, което Прищина нарича незаконни структури в северните общини с мнозинство от сърби, пише N1.

Говорейки в Тирана, където се срещна с албанския президент Байрам Бегай и премиера Еди Рама, Османи каза, че официален Белград причинява влошаване на ситуацията в Западните Балкани и призова за по-силна координация в региона. 

"Диалогът между Косово и Сърбия не се влоши заради ситуацията на север. Сърбия е тази, която ескалира ситуацията в региона с постоянни атаки в района на Косово", каза тя.

Сърбия е заплаха за съюзници в НАТО

Сърбия е заплаха за съюзници в НАТО

Сърбия се превръща в мини Русия на Балканите, а военният й министър плаши РСМ и Черна гора заради Косово

Османи каза, че сръбският президент Александър Вучич изпълнява плановете на руския президент Владимир Путин. "Чрез прецизното прилагане на плана, който Путин стартира срещу Украйна през 2014 г., Вучич и Сърбия искат да дестабилизират целите Западни Балкани и се опитват да атакуват ценностите и системата от ценности, на които се основават Европейският съюз и НАТО", каза тя.

"Сърбия непрекъснато незаконно внася оръжие в Косово. Сърбия непрекъснато обучава незаконни структури в сръбската армия, за да могат да създават проблеми с оръжията, внасяни нелегално на север. Тя непрекъснато тероризира, сплашва и напада сърбите, живеещи на север. Това е предизвикателство за целия регион. Не можем да позволим на Вучич да приложи плана на Путин на Западните Балкани", каза тя пред репортери в столицата на Албания.

Президентът на Косово каза, че координацията на обща стратегия и външнополитически дейности с Албания е била основната тема на разговорите й с албански официални лица.

Вучич обвинява Курти, че планира да арестува сърби

Вучич обвинява Курти, че планира да арестува сърби

"Всички сърби, които смята, че са физически и интелектуално способни да защитят Северно Косово"