Президентът на Косово Хашим Тачи отхвърли всяка идея за размяна на територии със Сърбия. Тачи заяви в албанската столица Тирана, че "размяната на територии никога няма да се случи", съобщава "Асошиейтед прес".

През миналата година Тачи предложи "корекция на границите", като Косово получава южната сръбска долина Прешево и не дава нищо в замяна, без да обясни как Сърбия би приела това.

Напрежението между съседките продължава от войната за независимост на Косово през 1998-99 г., която приключи с продължили 78 дни въздушни удари на НАТО, след което територията беше управлявана от ООН до 2008 г., когато Косово официално обяви независимост от Сърбия, която Белград отказва да признае.

Харадинай: Косово няма нужда Сърбия да го признава срещу територии

Харадинай: Косово няма нужда Сърбия да го признава срещу територии

Прищина не е склонна към компромиси

Европейският съюз настоя, че Сърбия и Косово трябва да нормализират отношенията си, ако искат да имат шанс да се присъединят към Общността. Някои властници в Сърбия и Косово предложиха размяна на територии - сръбското Прешево за косовската Северна Митровица.

Преговорите между Сърбия и Косово, които започнаха през 2011 г. под егидата на ЕС, бяха обтегнати след решението на Прищина да наложи 100 процента мито за внос на сръбски и босненски стоки, докато Белград не признае нейния суверенитет и спре да ѝ пречи да се присъединява към международни организации.

ЕС и САЩ се договориха за разделение на Косово

ЕС и САЩ се договориха за разделение на Косово

САЩ и ЕС са готови да приемат размяна на територии между двете балкански държави

Белград заяви, че няма да вземе по-нататъшно участие в преговорите, докато митата не бъдат отменени.

Тачи също така отхвърли идеята за Велика Албания, казвайки, че "съюзът на Косово, съюзът на албанската нация е съюзът с ЕС и НАТО и вечното приятелство със САЩ".