Властите в Косово обявиха, че са разкрили планове за атаки на висши длъжностни лица и политически лидери. Те призоваха правоприлагащите органи да засилят превантивните мерки, съобщава "Асошиейтед прес".

В съобщение от Съвета за сигурност на страната се посочва, че "тези групи са планирали атаки срещу някои от институционалните и полицейски ръководители на Косово".

Не се посочват повече детайли за това кои са заподозрените. Само се допълва, че те "работят за групи и в услуги на някои държави, целящи дестабилизиране на Косово".

Онлайн изданието "Газета Експрес" съобщава, че албанец е арестуван в Печ, на 80 км западно от столицата Прищина по подозрение, че е призовал за терористична атака в навечерието на Великденските празници.

Полициите в Косово и в съседна Албания обявиха, че са увеличили мерките за сигурност заради Великденските празници.

Те съобщиха, че ще засилят полицейското присъствие в църкви и други религиозни места, по улиците и на граничните пунктове.

Полицията в Косово призова населението да "зачита правата и свободите на всички общности като една от основните ценности на демократичните общества".

Американските посолства и в двете държави призоваха гражданите на САЩ да проявяват особено внимание. Дипломатическите мисии публикуваха на интернет сайтовете си предупреждения, че "терористи в региона преди това са искали да атакуват меки цели, да се включат църкви и други места за поклонение, пешеходни търговски центрове, спортни арени, концертни зали и публични събирания".

Албания и Косово са предимно мюсюлмански страни, но Албания по-специално има голямо християнско малцинство.