Властите в Прищина дават на косовските сърби срок от осем месеца да сменят паспортите си, издадени от Сърбия, с такива, издадени от Косово, за да могат да пътуват до Европейския съюз без виза, съобщи Хина, цитирана от БТА.

Преди два дни Европейският парламент одобри споразумението между Европейския съюз и Косово за либерализиране на визовия режим. Така гражданите на Косово ще могат да пътуват до страните от ЕС без виза и да пребивават там до 90 дни.

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими заяви, че всички притежатели на паспорти, издадени от Сърбия, разполагат с осем месеца, за да кандидатстват за паспорти, издадени от Косово. Той призовава всички граждани на Косово да сменят паспортите си в този период, за да имат валиден паспорт до влизането в сила на Споразумението от 1 януари 2024 г.

Косово е последната страна от Западните Балкани, която се е присъединила към безвизовия режим. Въпреки това, косовските сърби, които имат паспорти, издадени от Сърбия, няма да могат да пътуват свободно до ЕС с тези документи, след приемането на Споразумението за либерализиране на визовия режим между ЕС и Косово.

Сърбия не признава независимостта на Косово и я смята за част от собствената си територия.

Визовият режим ще отпадне за пътуване до 27 те страни-членки на Европейския съюз, след въвеждането на Системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) не по-късно от 1 януари 2024 г.

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Сръбският лидер настоява за изпълнение на Брюкселското споразумение