Разпоредбите на Брюкселското споразумение* следва да бъдат изпълнени - в противен случай може да избухне война, подобно на това, което се случи с "някои други споразумения". Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с шведския външен министър Тобиас Билстрьом в Белград, съобщава ТАСС.

"Днес се навършват 10 години от Брюкселското споразумение. Това е задължението, което съществува от 19 април 2013 г. За да не изпаднем в ситуация, подобна на това, което се случи с някои други споразумения, когато впоследствие избухна война, защото - както казаха някои европейски лидери - всичко това е измислица и трик за протакане, те (лидерите на Косово - б.р.) трябва да изпълнят задълженията си. Може да сме глупави в Сърбия, но не до такава степен и имахме възможността да се поучим от други в световен мащаб. Очакваме вие ​​(Прищина - б.р.) да изпълните това, което трябва, и тогава ние с голямо удоволствие ще демонстрираме колко надеждни сме като партньори и колко много искаме да изпълним това, което сме обещали", подчерта сръбският лидер.

Сърбия заговори за изпращане на войска в Косово

Сърбия заговори за изпращане на войска в Косово

Напрежение в Северно Косово

Вучич увери, че Сърбия ще изпълни всичко, за което страните са се договорили в рамките на френско-германския преговорен план между Белград и Прищина, но балканската страна "няма да подкрепи членството на непризнато Косово в ООН" или в друга международна организация.

В интервю за вестник Zeit, публикувано на 7 декември 2022 г., бившият германски канцлер Ангела Меркел призна, че Минските споразумения са "опит да се даде време на Украйна".

Според бившия германски лидер "на всички беше ясно", че конфликтът е просто в застой и проблемът не е решен, "но точно това даде на Украйна безценно време". Тя изрази съмнение, че тогава членовете на НАТО са можели да подкрепят Киев в степента, в която го правят сега. Впоследствие бившият френски президент Франсоа Оланд потвърди думите на Меркел, че Минските споразумения са били необходими, за да се даде време на Киев да се подготви за въоръжен конфликт.

Първото споразумение за принципи за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина - неофициално известно като Брюкселското споразумение, беше сключено на 19 април 2013 г. Документът предвижда създаването на Общност на сръбските общини - орган за самоуправление на сърбите, живеещи в Косово. Вучич многократно заявяваше, че страната му е изпълнила своята част от Брюкселското споразумение, докато в Косово само са започнали да изготвят Хартата на Общността, но след това са прекратили процеса.

* Брюкселското споразумение се отнася за нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово

ЕС изготви ново споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

ЕС изготви ново споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

Споразумението с Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС

Междувременно Европейският парламент одобри решението за либерализиране на визите за гражданите на Косово, с което процедурите по този въпрос са към своя край. Така гражданите на Косово ще могат да пътуват в рамките на Европейския съюз без визи и да остават на територията на блока до 90 дни от 1 януари 2024 г., предаде БТА.

Освобождаването от визи ще влезе в сила след въвеждането на Системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и не по-късно от 1 януари 2024 г.