Всеки ден се нарушава не само Брюкселското, но и Кумановското споразумение. Близо сме до това да поискаме връщането на нашите сили в Косово, съгласно резолюция 1244, защото КФОР не си върши работата, каза сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от скопското електронно издание "360 степени".

Бърнабич заяви, че косовският премиер Албин Курти е довел сърбите и албанците "до самия ръб на войната" и обяви, че заради това Белград е близо до решение да поиска връщането на своите войници в Косово и Метохия в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Бърнабич добави, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще представи подробности за това през деня. Тя оцени, че всички действия на косовския премиер Албин Курти, представляват опасност, както за сърбите и албанците, така и за Европа.

"Това е политика от 18-ти и 19-ти век. Предизвиква чувство на отчаяние. Изключително съм притеснена и снощи много трудно спах. Единствената му политика е да предизвиква конфликти, така че хората да ни питат защо живеем така. Така той рискува съдбата на всички хора на Западните Балкани. И всички мълчат оглушително," предупреди тя.

Бърнабич оцени, че Курти не прави нищо сам, а че е имал и "помощ от партньори в ЕС, които не реагират".

"В ЕС не реагират на случващото се или реагират, когато стане напечено. КФОР и ЕУЛЕКС (Правната мисия на ЕС) не си вършат работата, не само според Брюкселското, но и според споразумението от Куманово. Те не защитават косовските сърби нито на юг, нито на север от река Ибър", каза премиерът Ана Бърнабич.

Сърбия, както подчертава Бърнабич, иска само мир и това е очевидно.

Сръбският президент се срещна снощи и тази сутрин с министъра на отбраната и началника на Генералния щаб на армията на Сърбия относно ситуацията в Северно Косово.

Заместник-председателят на косовската сръбска етническа партия "Сръбска листа" Игор Симич каза тази сутрин пред Радио и телевизия Сърбия (РТС), че ситуацията в Косово "е мирна, но напрегната". Той заяви, че сърбите искат мир и ще направят всичко, за да го запазят.

Служител на полицията в северната част на Косово беше леко ранен по време на въоръжено нападение. Полицията съобщи, че нападението е станало снощи около 23 часа в село Сръбовац в община Звечан.

"Но повярвайте ми, всичко се свежда до това, хората не могат да живеят по този начин в 21 век на територията на Европа, докато Прищина потъпква основните човешки права, всички подписани споразумения, малтретира сръбския народ, а международната общност мълчи", каза Симич пред РТС.

ЕС изготви ново споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

ЕС изготви ново споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

Споразумението с Косово остава едно от основните предварителни условия за присъединяване на Сърбия към ЕС

Повече от 200 въоръжени спецполицаи на косовската полиция, придружени от бронирани машини, навлязоха от южната към северната част на Митровица, съобщиха вчера сръбските медии.

Правителството на Косово отрече съобщенията в сръбските медии, че специални полицейски части са изпратени в северната част на Косово. В изявление за регионалната служба на Радио "Свободна Европа" (РСЕ) говорителят на косовското правителство каза, че това е обикновена, а не специална полиция.

Преди два дни в Северна Митровица, община със сръбско население в северната част на Косово, бяха хвърлени две взривни устройства. При този инцидент няма пострадали, а според директора на полицията за този регион Бесим Хоти става дума за шокови гранати.

Експлозиите се случват ден след като косовската полиция обяви, че маскирани групи и лица са използвали "опасни средства, включително произведени в Югославия ръчни гранати" при атака срещу офисите на общинските избирателни комисии в Северна Митровица и Зубин Поток.

В четири общини в северната част на Косово - Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин Поток - живее мнозинство от сръбско население.

За 18 декември са насрочени извънредни местни избори в тези общини, срещу които се противопоставя Сръбска листа, най-голямата сръбска партия в Косово, която има подкрепата на официален Белград.

Представители на "Сръбска листа", която ръководеше тези четири общини, подадоха оставки в началото на ноември, недоволни от решението на косовското правителство да пререгистрира превозните средства със сръбски регистрационни номера.

Междувременно страните постигнаха споразумение. Косово се съгласи да спре плана си за пререгистрация на превозни средства, докато Сърбия обеща да не издава нови регистрационни номера на косовските сърби.

Други сръбски служители на север също подадоха оставки, както на местно, така и на централно ниво.

Заради последните инциденти Съединените американски щати поискаха Косово да отложи провеждането на изборите.

С позицията на САЩ се съгласи и германският посланик в Косово Йорн Роде, който обяви в "Туитър", че настоящата ситуация в Северно Косово не е подходяща за провеждане на избори.

Президентът на Косово Вьоса Османи каза вчера, че решението за изборите ще бъде взето до два-три дни.

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

В задния двор на Европа и НАТО, усилията на Русия за дестабилизиране на Балканите, заплашват да възобновят конфликти