Преговорите по спора между Белград и Прищина за регистрационните номера приключиха успешно, съобщи ръководителят на дипломатическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел.

"Постигнахме сделка! Много съм щастлив да съобщя, че ръководителите на делегациите на Косово и Сърбия, с посредничеството на ЕС, се споразумяха за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и се съсредоточиха изцяло върху предложението за нормализиране на отношенията си", написа Борел в социалните мрежи.

Косово отложи с два дена глобите за сръбски регистрационни табели

Косово отложи с два дена глобите за сръбски регистрационни табели

Решението е взето по молба на САЩ

Според него "Сърбия ще спре да издава собствени регистрационни табели с имената на косовски градове, а Косово ще спре по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства".

Борел също така отбеляза, че "в близките дни" ще покани страните "да обсъдят следващите стъпки".

Сръбският президент Александър Вучич и ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел съобщиха по-рано, че преговорите за регистрационните номера, които се проведоха в понеделник между висшите ръководители на Белград и Прищина в Брюксел, са се провалили. 

След разговори обаче е постигната сделка.

Сърбия и Косово пак не се разбраха за регистрационните номера на колите

Сърбия и Косово пак не се разбраха за регистрационните номера на колите

Според Вучич на всички в света станало ясно кой иска да запази мира и кой - не

Преди дни Косово потвърди промяната в правилата за регистрационните номера, която предизвика кризата със Сърбия, и предупреди за глоби от 21 ноември.

Полицията в Косово напомни на всички собственици на превозни средства, живеещи в Косово, които имат автомобили със сръбски регистрационни номера, да спазват новите правила. Освен това в изявлението на полицията се отбелязва, че от 1 ноември в съответствие с решението на правителството на собствениците на такива превозни средства вече са издадени предупреждения.

Искането на Косово за пререгистрация на автомобилите се отлага от години заради протестите на косовските сърби, но този път Прищина реши да не прави повече отстъпки. В отговор косовските сърби напуснаха местните власти и полицията и заплашиха да протестират веднага след първите глоби.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова представителите на Сърбия и Косово да се въздържат от едностранни действия, които биха могли да доведат до ескалация.