Сърбия и Косово не успяха да се споразумеят за регистрационните номера на автомобилите, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на сръбския президент Александър Вучич.

Преговорите се провеждаха с посредничеството на Европейския съюз.

Опасенията на Запада са, че спорът между двете страни може да предизвика етническо насилие в Западните Балкани.

"По неясни за мен причини не успяхме да постигнем абсолютно никакво споразумение. Албанската страна не искаше да приеме нищо", заяви Вучич след среща с премиера на Косово Албин Курти и върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в Брюксел.

Мисля, че днес за всички в Европейския съюз и света е ясно кой е бил конструктивен, кой е искал да запази мира и кой - не, изтъкна той.

Косово все пак ще глобява за сръбски регистрационни номера

Косово все пак ще глобява за сръбски регистрационни номера

Напрежение на Балканите

След дълги часове дискусии от осем часа тази сутрин двете страни не стигнаха до решение днес, заяви от своя страна Борел.

"Мисля, че има голяма отговорност за провала на преговорите днес и за всяка ескалация и насилие, които могат да възникнат на място през следващите дни", предупреди той.

Вчера Косово потвърди промяната в правилата за регистрационните номера, която предизвика кризата със Сърбия, и предупреди за глоби от 21 ноември.

Полицията в Косово напомни на всички собственици на превозни средства, живеещи в Косово, които имат автомобили със сръбски регистрационни номера, да спазват новите правила. Освен това в изявлението на полицията се отбелязва, че от 1 ноември в съответствие с решението на правителството на собствениците на такива превозни средства вече са издадени предупреждения.

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради ситуацията в Косово

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради ситуацията в Косово

Вучич издава заповеди за сваляне на вражески дронове над централна Сърбия

Искането на Косово за пререгистрация на автомобилите се отлага от години заради протестите на косовските сърби, но този път Прищина реши да не прави повече отстъпки. В отговор косовските сърби напуснаха местните власти и полицията и заплашиха да протестират веднага след първите глоби.

По-рано бе съобщено, че на 27 август Сърбия и Косово са успели да постигнат споразумения относно регистрационните номера и документите за пътуване, но кризата отново се завърна. В същото време Сърбия е готова да направи отстъпки на косовските власти, но изисква гаранции от ЕС.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова представителите на Сърбия и Косово да се въздържат от едностранни действия, които биха могли да доведат до ескалация.

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

САЩ и ЕС призоваха Курти да избегне по-нататъшна конфронтация