Сръбските въоръжени сили са приведени в повишена бойна готовност поради ситуацията в Косово. Президентът на Сърбия Александър Вучич обясни, че ситуацията е напрегната, тъй като в Косово са започнали да налагат решението за забрана на сръбските номера. Той подчерта, че никой не иска да воюва, но армията е готова да изпълни всяка задача, съобщава ТАСС.

Вучич е издал заповед да бъдат свалени всички вражески дронове над централна Сърбия. Заповедта е дадена след засичане на неидентифицирани БПЛА в небето край град Рашка (близо до административната граница с Косово). Сръбски самолети МиГ-29 са вдигнати за ескорт и унищожаване на дроновете.

Дроновете незабавно са напуснали въздушното пространство над централна Сърбия, в противен случай щяха да бъдат свалени, защото главнокомандващият издаде заповед за незабавно използване на системи за противовъздушна отбрана.

Според сръбската медия "Веерни новости" дроновете незаконно са наблюдавали бази на сръбската армия.

Министерството на отбраната на Сърбия съобщи, че вицепремиерът, министърът на отбраната Милош Вучевич, придружен от началника на Генералния щаб Милан Мойсилович, инспектира военни гарнизони в град Рашка във вторник.

Вучевич разговаря с военнослужещи, участващи в учения, и изрази увереност, че "сръбската армия е готова да се справи с всяка задача и заповед на върховния главнокомандващ".

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

САЩ и ЕС призоваха Курти да избегне по-нататъшна конфронтация

Спор за номера на колите изглежда малко вероятна причина за поставяне на войски в бойна готовност и спорове с международните партньори. Но Сърбия и Косово в момента правят точно това, пише БиБиСи.

Настояването на Косово етническите сръбски жители да предадат своите издадени от Сърбия регистрационни табели обтяга отношенията с основните му международни поддръжници, ЕС и Съединените щати.

Мироопазващите сили на НАТО КФОР увеличават патрулите в случай на инциденти. А министърът на отбраната на Сърбия казва, че нейните войски стоят, "за да защитят всички граждани на Сърбия, включително сърбите в Косово".

Във вторник косовската полиция започна да раздава първите си писмени порицания, тъй като изтече крайният срок за смяната на номерата. Първият получател беше жена, пристигнала от Сърбия през контролно-пропускателния пункт Ярине, в северната част на Косово.

Полицейското съобщение предупреждава, че тя трябва да премахне сръбския номер от колата си до 21 ноември или ще бъде изправена пред глоба. Но шофьорката се възпротиви, като каза, че ще изчака да чуе сръбското правителство, преди да направи каквито и да било промени.

Петър Петкович - ръководителят на правителствената служба за Косово - преглеждаше купищата документи, натрупани на бюрото му в Двореца на Сърбия. Той изтъкна клаузи, за които настоя, че са доказателство, че властите в столицата на Косово Прищина са се отклонили от споразуменията, постигнати чрез диалог с посредничеството на ЕС. "Прищина е единственият виновник тук", коментира той пред БиБиСи.

"Това не само е акт на нарушение на споразуменията, сключени в рамките на диалога, но сега имаме Прищина, която обявява използването на насилие за прилагане на това неразумно решение.

Твърдението за "насилие" се отнася до съобщения, че полицията в Косово ще конфискува превозни средства със сръбски регистрационни номера. Всъщност настоящият план е малко по-малко драматичен.

Вучич стяга армията заради очаквани убийства на сърби в Косово

Вучич стяга армията заради очаквани убийства на сърби в Косово

Белград няма да позволи да се повторят антисръбските погроми от 2008 г.

След първите три седмици на издаване на писмени предупреждения, полицията ще започне да налага глоби от €150. Следващата фаза включва конфискуване на регистрационните табели - като Прищина настоява повторната регистрация да приключи до април следващата година.

Вицепремиерът на Косово Бесник Беслими трябваше да обясни всичко това на Белградската конференция по сигурността миналия петък. Но сръбската полиция го върна, уж за собствената му безопасност, преди да стигне до събитието. В крайна сметка той се появи чрез видеовръзка - и не съжаляваше, че Косово е пренебрегнало призивите на ЕС и САЩ за забавяне. Прищина просто иска нейните закони да бъдат спазвани, каза той пред БиБиСи.

"В миналото ЕС имаше склонността да решава проблемите, като ги отлагаше", каза той. "Простото отлагане само прави проблема по-голям - и означава само, че прехвърляме проблема на следващия бюрократ в ЕС. Не смятаме, че това е най-доброто лекарство за справяне с дългосрочни проблеми."

Дипломатите не си направиха труда да скрият ужаса си. ЕС каза, че е "разочароващо", че съветът за забавяне с 10 месеца "не е бил спазен".

Междувременно посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил изрази раздразнението си, когато говори по време на същата сесия на Белградската конференция по сигурността като Бесник Беслими. "Напоследък говорим за ядрени оръжия", каза той. "Това е по-важно от регистрационните табели".

По-късно Хил коментира пред БиБиСи, че съсредоточаването върху подробности няма да реши основните проблеми между Косово и Сърбия. "Бихме искали да видим цялото това нещо с регистрационните табели да се измести, за да можем да се захванем с по-важни въпроси. Ако се положат усилия за справяне с по-широките проблеми, тогава проблеми като регистрационните табели ще си дойдат на мястото."

Междувременно жителите на Северна Митровица, най-големият град с мнозинство етнически сърби в Косово, са хванати в центъра на този последен спор.

Йована Радосавлевич живее там и управлява Нова социална инициатива - организация, насърчаваща доверието сред общностите. Тя казва, че на много етнически сърби им е писнало да се чувстват като пионки в споровете между Белград и Прищина.

"С течение на времето и особено в най-новата история сръбската общност в Косово не е имала никаква агенция - никакъв капацитет за вземане на решения", казва тя. "Дори при брюкселския диалог и осъществяването на интеграцията местната общност не беше попитана как се чувства, какво иска и как иска да стане".

Ако не друго, спорът за номерата служи да подчертае, че усилията за нормализиране между Косово и Сърбия са в застой. Пословичният старт е крайно необходим.

САЩ настояват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия

САЩ настояват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия

САЩ и международните партньори са разочаровани и загрижени, че Косово отхвърля исканията за регистрационни номера