Сърбия няма да позволи убийства и гонения на сърби в Косово и Метохия като тези по време на антисръбските погроми през 2008 г. Това заяви президентът Александър Вучич след извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, свикано във връзка с изострянето на ситуацията, съобщава ТАСС.

Той посочи, че предвид обтягането на напрежението в Косово Белград е предприел определени мерки по отношение на сръбските въоръжени сили. Те обаче са строго секретни и няма да бъдат оповестявани.

Вучич заяви, че от 9000 собственици на коли в Косово само трима са се съгласили със смяната на регистрационните номера. В тази връзка САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия предадоха на Сърбия документ, съдържащ съгласувано с ЕС изявление, че "Прищина има легитимно право" на собствени регистрационни номера на автомобилите.

Това е пълна лъжа, категоричен бе сръбският лидер.

Русия посочи Косово като главна заплаха за сигурността на Балканите

Русия посочи Косово като главна заплаха за сигурността на Балканите

Той отново повдигна въпроса за регистрационните табели

Вучич изчете всички клаузи от споразуменията между Белград и Прищина относно регистрационните номера на колите и отново припомни, че не е имало споразумение за замяна на сръбските номера с косовски.

"Но на тях не им пука. Мислят си, че могат да си позволят тази свобода. И го правят", възмути се той.

Сръбският президент припомни и че съгласно всички международни документи Прищина няма право да създава армия.

Сръбски медии виждат заплахи от Косово за конфликт със Сърбия

Сръбски медии виждат заплахи от Косово за конфликт със Сърбия

Албин Курти: Косово е демокрация, Сърбия не е, всеки, който граничи с автокрация, е в опасност

По-рано сърбите в Косово и Метохия заявиха, че ще окажат мирна, демократична съпротива на Прищина, ако косовските албанци започнат да конфискуват колите им със сръбски номера. Лидерът на сърбите от Косово и Метохия Горан Ракич заяви, че ако Прищина изпълни заплахите си, сърбите ще блокират всички входове и изходи на Косово.

По-рано премиерът на непризнатото Косово Албин Курти заяви, че процесът на подмяна на сръбските документи и регистрационните номера на превозните средства ще трябва да приключи до 31 октомври, въпреки исканията на страните от "Петорката" за отлагане на забраната за сръбски регистрационни номера в Косово и Метохия с десет месеца.