Специалният пратеник на САЩ за Балканите Габриел Ескобар каза, че Косово трябва да отложи крайния срок до края на октомври за въвеждане на местни регистрационни табели, а споразумение със Сърбия може да се случи само след седмици, съобщава "Екзит нюз".

От началото на ноември всички автомобили в страната трябва да използват издадени от Косово регистрационни номера. Но сръбското мнозинство на север, което не признава независимостта на Косово, все още има номера, издадени от Белград, а някои, не всички, не искат да ги сменят. Въпросът беше тема на много дебати и напрежение и вече беше отложен, докато не се очакваше компромис между двете страни.

На среща с премиера Албин Курти Ескобар каза, че Косово трябва да отложи плана с десет месеца, за да не повиши напрежението.

"Косово има право да приложи това, но ние искаме да го приложим по мирен начин, така че да не повишава напрежението и да не ни отвлича от някои неща, които трябва да направим", каза той.

Ескобар добави: "Не е тайна, че поискахме по-удължен период на изпълнение и още десет месеца. Бих искал това да се случи. Това не е искане само на САЩ, но и на цялата петорка. Не получихме отговор от страна на Косово; ние все още чакаме", каза Ескобар.

Страните от Квинт включват Франция, която наскоро поиска нови критерии за визова либерализация на Косово в ЕС, въпреки че съществуващите критерии вече бяха изпълнени преди четири години.

Ескобар също каза, че подкрепя независимостта на Косово,  но това може да се случи на по-късен етап. Междувременно той изрази подкрепа за интеграцията на Косово в евроатлантическите структури, включително признаване от Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

"Важно е да се приведем в съответствие с европейските ценности в това време на криза в Европа. Исках да подчертая, че Съединените щати напълно подкрепят Косово във всички негови евроатлантически стремежи", добави той.

Косово кандидатства за членство в Съвета на Европа, призова за ускорено членство в НАТО и заяви, че ще кандидатства за членство в ЕС преди края на 2022 г.

Сръбски медии виждат заплахи от Косово за конфликт със Сърбия

Сръбски медии виждат заплахи от Косово за конфликт със Сърбия

Албин Курти: Косово е демокрация, Сърбия не е, всеки, който граничи с автокрация, е в опасност

Ескобар също каза, че споразумение със Сърбия може да бъде на масата след седмици.

"Чух мои европейски колеги да казват, че това е въпрос на седмици, а не на години. За споразумение, за път напред. Вземайки предвид контекста на случващото се, всеки трябва да поеме отговорност за създаването на стабилност не само в Европа, но и в региона", каза той.

Курти също изрази след срещата готовността си да продължи диалога, да постигне споразумения и да прокара конкретни предложения. "Косово се показа като конструктивна страна в диалога. Готови сме и сме посветени на постигането на правно обвързващи споразумения за нормализиране на отношенията, в центъра на които е двустранното признаване", каза той.

Ескобар се срещна и с президента Вьоса Османи, който каза, че целта на срещата е укрепване на отношенията между двете страни.

"Косово остава изключително ангажирано да прави всичко възможно, за да подкрепи нашите съюзници в защита на мира и демокрацията", каза Османи, който добави, че това е отразено във външната политика, в санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна.

Тя също така изрази загриженост относно Сърбия, която не успя да се приведе в съответствие с външната политика на ЕС и САЩ по отношение на Русия, въпреки многократните призиви.

Сърбия отказва да признае независимостта на Косово след кървава война през 1998-1999 г., която приключи с бомбардировките на НАТО срещу сръбските сили. Освен това продължава да заплашва своя съсед, заявявайки, че ще застане на пътя на всякакви опити за присъединяване към международни институции.

Сръбските медии съобщават за засилен натиск от Запада върху Белград и че споразумение може да бъде на масата до края на годината.

"С разгарянето на руско-украинския конфликт западните центрове бързат да затворят този въпрос възможно най-скоро и по информация от дипломатически източници очакванията им са това да се случи в много кратък период от само един час. няколко седмици", пише Новости.

Споразумението може да предвижда "Сърбия да не признава независимостта на Косово, но и да не се противопоставя на влизането на Косово в ООН".

Русия посочи Косово като главна заплаха за сигурността на Балканите

Русия посочи Косово като главна заплаха за сигурността на Балканите

Той отново повдигна въпроса за регистрационните табели