Ситуацията около Косово остава основният проблем за сигурността на Балканите и изисква специално внимание от страна на международната общност. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на речта си в Съвета за сигурност на световната организация, предава ТАСС.

"Косово остава основният фокус на напрежението на Балканите, подкопавайки усилията за поддържане на мира и стабилността в региона. Ситуацията със сигурността в провинцията (Русия не признава независимостта на Косово-бел.ред.) също непрекъснато се влошава, което изисква внимание от страна на международната общност и Съвета за сигурност на ООН", каза той .

Ръководителят на руската дипломатическа мисия посочи, че "от началото на 2022 г. в Косово са регистрирани повече от 100 случая на нападения срещу сърби, тяхното имущество, гробища и религиозни светилища", което е "почти два пъти повече от година по-рано."

Сръбски медии виждат заплахи от Косово за конфликт със Сърбия

Сръбски медии виждат заплахи от Косово за конфликт със Сърбия

Албин Курти: Косово е демокрация, Сърбия не е, всеки, който граничи с автокрация, е в опасност

Освен това Небензя отбеляза въвеждането от Косово на "забрана за използване на неутрални по отношение на статуса регистрационни табели от сърби със заплаха от конфискация на превозни средства в случай на неподчинение". "В края на юли това решение на Прищина доближи ситуацията до гореща фаза и почти доведе до кръвопролития", каза той.

Руският дипломат обърна внимание и на факта, че "Прищина продължава да изисква нова военна помощ от Запада" и "се стреми към разполагане на втора американска база в провинцията, доставка на системи за радиоелектронна борба и артилерия с обсег на стрелба над 10 км", а военният бюджет на Косово "достигна рекорден обем, надхвърлящ 100 милиона евро тази година, което в никакъв случай не издава мирните намерения" на властите.

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово за обучение

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово за обучение

Резервите са изпратени "като част от нормалното планиране за извънредни ситуации"

Според Небензя Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г., потвърждава, че автономната област Косово и Метохия е част от Сърбия. Косовските власти обявиха независимост през февруари 2008 г. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС не признават независимостта на Косово, а около 100 държави, включително САЩ, Канада и повечето страни от ЕС, включително България признават косовската независимост.

Натискът за смяна на регистрационните табели на колите започна още миналата година и беше посрещнат с протести от страна на сърбите в северната част на страната, които са подкрепяни от Белград и живеят близо до границата на Косово със Сърбия. Напрежението избухна отново миналия месец, след като Прищина обяви, че правилото ще влезе в сила на 1 август, което накара етническите сърби да организират блокади по пътищата.

Напрежението намаля, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи смяната. Блокадите бяха премахнати под наблюдението на НАТО, който разполага с около 3700 мироопазващи служители в Косово.

Министерството на отбраната на Сърбия, което отказва да признае независимо Косово и го разглежда като своя неразделна част от сръбската територия, заяви в сряда, че е засилило обучението на някои от своите войски, разположени близо до границата с Косово.

Крехкият мир на Балканите е изложен на риск

Крехкият мир на Балканите е изложен на риск

Макрон и Шолц обясняват на Вучич за сигурността на европейския континент