НАТО изпраща допълнителни сили, за своята мироопазваща мисия КФОР в Косово за обучение, коментира един от командирите на мисията, докато крайният срок наближава в спора между сръбското малцинство и правителството, който може да предизвика нови вълнения, съобщава "Ройтерс".

Регионалният командир на КФОР, полковник Кристофър Самулски, каза пред репортери, че резервите са изпратени "като част от нормалното планиране за извънредни ситуации". Самулски говори в Кемп Бондстийл, една от базите на КФОР.

Американският офицер не даде конкретни цифри колко войници са пристигнали в Косово, но говори за единица с размер на "батальон". Един батальон обикновено включва между 500 и 1000 войници.

Протестите на косовските сърби през лятото срещу изискването за номера на колите увеличиха напрежението между Косово и Сърбия, повече от две десетилетия след като НАТО бомбардира Сърбия, за да прекрати репресиите срещу албанското мнозинство в Косово.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица. Около 3700 мироопазващи сили на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилието между етнически албанци и сърби.

Пътните блокади, издигнати по време на летните протести, бяха премахнати едва когато миротворците от НАТО се намесиха, за да наблюдават процеса и Косово се съгласи да отложи правилото за лицензиране, като крайният срок изтича на 31 октомври.

Във вторник заместник-командващият на КФОР каза, че НАТО не може да изключи ново напрежение на север с наближаването на крайния срок, добавяйки, че НАТО е готова да изпрати още войски в Косово, ако напрежението сред малцинствените сърби избухне отново.

Самулски подчерта, че резервните войски са привлечени за обучение.

"Първите от Обединеното кралство са тук като стратегически резерв, което е нормална репетиция за тяхното влизане и интегриране в нормални операции", каза Самулски, имайки предвид британска пехотна част.

Освен това, Самулски каза, че КФОР може също да използва резерви извън Косово.

"Освен това има други резерви, които се намират извън Косово, които имат различни времеви рамки, в които се очаква да пристигнат тук, ако КФОР поиска", отбеляза той.

такива са налични, ако преценим, че са необходими, на базата на моментната ситуация на място", допълни Самулски.

НАТО е в готовност да изпрати допълнителни сили в Косово

НАТО е в готовност да изпрати допълнителни сили в Косово

Това ще се случи ако напрежението между Косово и Сърбия ескалира