НАТО е готов да увеличи войските си в Косово, ако напрежението сред малцинствените сърби избухне отново с наближаването на крайния срок в спора с правителството за документите за автомобили. Това заяви заместник-командирът на мироопазващата мисия на алианса (КФОР), цитиран от Ройтерс.

Ние сме бдителни и сме готови да действаме, ако имаме нарастване на напрежението, но можем също така да използваме резервни сили, които можем да призовем в кратки срокове, каза бригаден генерал Лука Пиперни пред репортери в щаба на КФОР в столицата Прищина във вторник.

Размириците сред косовските сърби заради изискването им да използват държавни номера на колите породиха опасения от конфликт между Косово и Сърбия, повече от две десетилетия след като НАТО бомбардира Сърбия, за да прекрати репресиите срещу албанското мнозинство в Косово.

Сърбия не признава независимостта на Косово, извоювана през 2008 г., а сърбите в Северно Косово смятат Белград, а не Прищина за своя столица.

Около 3700 мироопазващи сили на НАТО все още са разположени в бившата сръбска провинция, за да предотвратят насилието между етнически албанци и сърби.

По-ранните опити за въвеждане на косовски регистрационни табели в гъсто сърбите в Северно Косово доведоха до сблъсъци между полицията и местните сърби, които издигнаха блокади по пътищата. Барикадите бяха демонтирани едва когато мироопазващите сили на НАТО се намесиха, за да наблюдават процеса и Косово се съгласи да отложи правилото за лицензиране.

Албин Курти: Има опасност от нова война между Косово и Сърбия

Албин Курти: Има опасност от нова война между Косово и Сърбия

Той вижда в последните протести намесата на Москва

Пиперни посочи, че ситуацията е спокойна, но крехка в момента и че НАТО не може да изключи ново напрежение или насилие на север с наближаването на крайния срок 31 октомври. Ако ситуацията се влоши, ние сме готови да се намесим, готови сме да бъдем по средата между протестиращите и охранителните организации, допълни той.

Имаме достатъчно сили, за да се справим със ситуацията. С това количество войски можем да сложим край на всякакъв вид нарастване на напрежението, добави Пиперни, имайки предвид войските извън Косово, които НАТО може да привлече като подкрепление.

Както Косово, така и Сърбия имат за цел да се присъединят към Европейския съюз и са се съгласили, като част от този процес на членство, да разрешат своите нерешени проблеми и да изградят добросъседски отношения.

Косово не се отказва от смяната на регистрационните табели

Косово не се отказва от смяната на регистрационните табели

Прищина въведе краен срок за това - 31 октомври