Крехкият мир на Балканите е изложен на риск поради Русия, която би била щастлива, ако избухне конфликт, каза албанският премиер Еди Рама пред Der Spiegel, когато Франция и Германия назначиха специални съветници на пратеника на ЕС за диалога между Сърбия и Косово, пише "Екзит нюз".

Публикувано през уикенда, интервюто в една от водещите медии в Германия разглежда напрегнатата геополитическа ситуация в региона, особено между Косово и Сърбия, с акцент върху отношенията на последната с Москва.

"Путин казва Косово, Косово, Косово. Русия подхранва конфликта на Балканите и застрашава крехкия мир. Тя би била доволна, ако нещо тръгне в посока към конфликт", каза Рама.

Той продължи, че регионът е разделен по отношение на руското и западното влияние, но поддържа, че "решението за независимост на Косово беше правилното. В края на краищата сега има процес на мир и помирение, дори ако той ще продължи дълго време.

Рама определи инициативата "Отворени Балкани", включваща Сърбия, Албания и Северна Македония, но не и Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, като положителна, заявявайки, че може да стабилизира отношенията.

"Напоследък на Балканите се наблюдават обнадеждаващи развития. Затова искам Сърбия, Албания и Черна гора да създадат нещо като шенгенска минизона, за да направят по-добър обмен".

Въпреки различията, лидерите на региона са обединени от обща цел; каза той, "да обърнем съдбата на историята".

Косово не се отказва от смяната на регистрационните табели

Косово не се отказва от смяната на регистрационните табели

Прищина въведе краен срок за това - 31 октомври

В интервю за Euronews Сърбия миналата седмица Рама каза, че Сърбия не може да санкционира Русия, с която има близки връзки.

"Тя няма нито техническия капацитет да живее без руски газ, нито финансовия капацитет да оцелее. И фактът, че Сърбия гласува три пъти подред в ООН за осъждане на агресията и дори за изключване на Русия от Комитета по правата на човека, това означава много".

Той добави: "Разбира се, бих искал Сърбия да санкционира Русия, но мисля, че това би донесло много повече проблеми, отколкото би навредило на Русия".

Междувременно френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изпратиха писмо до сръбския президент Александър Вучич, за да го уведомят, че са назначили специализирани съветници в подкрепа на специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак.

"Изпращаме ви това съвместно писмо в момент от ключово значение за сигурността на европейския континент и стабилността на Западните Балкани. Убедени сме, че в светлината на руската агресия срещу Украйна трябва да положим още по-сериозни усилия, за да стане реалност европейската перспектива на страните от Западните Балкани и да разрешим дългосрочните двустранни и регионални спорове".

Те настояват Вучич да покаже максимална решителност и готовност за вземане на трудни решения.

"Обръщаме се към вас като лидер на вашата страна, за да ви призовем да покажете решителност и максимална готовност за вземане на трудни решения, които водят до напредък в диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС. Неотдавнашното напрежение показа, че спешно са необходими конструктивни стъпки както на практическо, така и на политическо ниво", продължава писмото.

Вучич многократно е заявявал, че Белград никога няма да признае независимостта на Прищина, междувременно напрежението продължава да тлее в северно Косово със сръбско мнозинство заради реципрочните мерки, наложени от премиера Албин Курти.

Сръбският премиер Ана Бърнабич ще започне новата седмица с посещение в Косово

Сръбският премиер Ана Бърнабич ще започне новата седмица с посещение в Косово

Бърнабич ще посети манастира Банска в община Звечан.