Премиерът на Косово Албин Курти смята, че има вероятност от евентуални конфликти със Сърбия, пише сръбската медия b92. 

Той заяви, че има четири причини това да се случи, като една от тях е, че Сърбия не признава независимостта на Косово и Метохия. Курти подчерта пред швейцарския вестник "Република", че Косово не се страхува от "действията на Сърбия", а е нащрек, съобщава вестник "Репортери".

Друга причина за евентуалния конфликт според Курти е, че Сърбия блокира приемането на Косово в международни организации и финансира "паралелни структури" в северната част на Косово и Метохия.

Крехкият мир на Балканите е изложен на риск

Крехкият мир на Балканите е изложен на риск

Макрон и Шолц обясняват на Вучич за сигурността на европейския континент

"Сърбия все още не признава независимостта на Косово. Тя се бори срещу международното ни признаване и в същото време финансира незаконни структури в Косово, които подкопават върховенството на закона и нашия суверенитет. Второ, в Сърбия не признават военните престъпления, извършени през 1990 г.", каза Курти.

Премиерът на Косово заяви, че Сърбия поддържа близки отношения с Русия, което, по думите му, нарушава мира в региона.

"Косово е демокрация, Сърбия не е, това е третото нещо, което ме тревожи. Всеки, който граничи с автокрация, е в опасност. Четвърто, официален Белград поддържа тесни връзки с деспотичния руски президент Владимир Путин. Вучич се срещна с Путин почти 20 пъти за 10 години, последната среща е на 25 ноември 2021 г. в Сочи, три месеца преди началото на войната", каза Курти.

ЕС и САЩ очакват Сърбия да изясни новото си споразумение за консултации с Русия

ЕС и САЩ очакват Сърбия да изясни новото си споразумение за консултации с Русия

САЩ: Никой не подписва почти нищо с Русия, освен бедните новобранци, принудени да участват в тази мобилизация