Пратениците на ЕС и САЩ изразиха безпокойство от решението на Сърбия да подпише двугодишно обещание да се консултира с Москва, тъй като голяма част от Запада се стреми да изолира Русия заради ескалиращата й война срещу Украйна, пише "Радио свободна Европа". 

Най-близкият съюзник на Москва на Балканите, дори когато се стреми към членство в ЕС, Белград осъди непровокираната инвазия на Русия, но твърдо се противопостави на присъединяването към безпрецедентните западни санкции, които биха ограничили търговията, енергийните доставки, директните полети и други връзки.

Заедно с руския външен министър Сергей Лавров на 23 септември сръбският външен министър Никола Селакович обяви подписването на "План за консултации" до 2024 г. в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил каза на конференция в белградския хотел "Метропол" на 26 септември, че "Съединените щати биха искали да чуят някои разяснения какво е това споразумение или какъв всъщност е този протокол".

Той каза, че американската страна е имала "едни от най-добрите дискусии, които сме имали" със сръбската делегация по "въпроси от голямата картина и малката картина" по време на Общото събрание миналата седмица, преди да научим за подписването на протокола. Хил каза, че не е видял точното съдържание на документа.

"За да бъда много откровен, никой не трябва да подписва нищо с Русия в момента и честно казано, никой не подписва почти нищи с Русия, освен може би някои много бедни новобранци, които са принудени да участват в тази мобилизация, за да подкрепят тази провалена военна операция, която Русия започна срещу своя съсед", каза Хил.

"Трудно ни е да разберем, но очакваме с нетърпение да чуем някакво разяснение за това какво представлява", каза той за документа и отношенията на Белград с Москва. "Искаме да знаем каква е основата на отношенията с държава, която прави такива неща".

Хил каза, че Съединените щати подкрепят усилията на Сърбия за постигане на по-голяма интеграция със Запада и нейната цел за членство в ЕС и насърчават енергийната диверсификация на Сърбия далеч от Русия.

На същата конференция посланикът на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре каза, че блокът "очаква Сърбия да застане до него в защита на европейските ценности и международното право".

"Подписвайки споразумението за сътрудничество с Русия, Сърбия изпрати напълно противоположно послание, независимо че заяви, че няма да признае резултатите от референдума, който Русия провежда на окупираната територия на Украйна", каза Жофре.

Той отбеляза, че Сърбия върви по пътя към членство в ЕС и се очаква да хармонизира външната си политика с тази на ЕС, включително въвеждането на санкции срещу Русия.

Сръбското външно министерство описа протокола за консултации като "технически документ", а Селакович коментира, че той не съдържа ангажименти по въпросите на сигурността, а по-скоро двустранни и многостранни дейности.

Сръбските опозиционни партии бързо осъдиха хода на правителството на Селакович и управляващата Прогресивна партия на президента Александър Вучич и нейните националистически съюзници.

Сърбия поддържа близки отношения с Русия, по-специално, за да може Русия да подкрепи отказа да признае декларацията за суверенитет от 2008 г. на бившата й провинция Косово, която сега е призната от повече от 100 държави.

Но тя често балансира тези дипломатически връзки, заедно с доставките от Москва за енергия и оръжия, с по-дълбоки търговски и икономически връзки със страните-членки на ЕС в допълнение към преговорите за присъединяване към блока.

Обратно в Белград Селакович обяви, че Сърбия няма да признае гласуването, организирано от Русия и нейните сепаратистки съюзници в окупираните части на Украйна на 23-27 септември, позовавайки се на ангажимента на Сърбия към Устава на ООН и зачитането на международното право.

Признаването на това, което Киев и западните правителства нарекоха "фиктивни" референдуми, "би нарушило напълно нашите национални и държавни интереси, запазването на суверенитета и териториалната цялост и ненарушимостта на границите", каза Селакович.

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Двете страни подписаха споразумение на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк