Сръбският министър на външните работи Никола Селакович осъди решението на Косово, което от 1 август ще счита документите, издадени от сръбските власти, за невалидни на своята територия. Това съобщава N1info.

Според министъра косовските власти "буквално подготвят ад през следващите дни" за живеещите там сърби. "Ситуацията е изключително трудна предвид международните и регионалните обстоятелства", каза Селакович и добави, че президентът Александър Вучич ще се срещне с представители на сърбите от Косово и Метохия.

Селакович напомни, че "едностранното решение (на косовския премиер) Албин Курти скоро ще влезе в сила, а подобни действия никога не са довели до нищо добро". Той не уточни какви стъпки ще предприеме Белград.

По-рано косовските власти обявиха, че от следващата седмица сръбските граждани, които ще влизат на територията на републиката, ще получават временен документ за преминаване на границата, а сръбските документи ще се считат за невалидни. Прищина заяви, че това решение е в отговор на Белград, който не признава издадените на Косово удостоверения.

Вучич обяви също, че от 30 септември Прищина планира да забрани влизането в Косово със сръбски вътрешни документи, както и с автомобили със сръбски номера. Според президента Прищина иска по този начин да постигне "прогонване на сърбите" и планира нападение срещу Северно Косово. Той обещава "трезв, но убийствено точен и правдив" отговор.