Премиерът на Косово Албин Курти говори пред парламента на страната си, че решението за забавяне на прилагането на мерките за смяна на сръбски лични карти и пререгистрация на превозни средства със сръбски номера е взето поради широкомащабната дезинформационна кампания на Сърбия, като подчерта, че е решен да приложи обявените мерки от 1 септември, съобщи скопското електронно издание "360 степени".

В обръщението си към депутатите в Прищина той заяви, че правителството му има пълната подкрепа на САЩ и Европа.

"Това, което трябваше да се случи преди 11 години, сега започваме да го изпълняваме. Чакахме 11 години. Заради голямата дезинформационна кампания, провеждана от Белград, ние се разбрахме с международни фактори да отложим изпълнението на решението до септември. При обстоятелствата, в които се намираме, взехме най-доброто възможно решение. По-добре на 1 септември, отколкото никога. А още по-добре щеше да е, ако бяха приложени през 2011 г., когато беше постигнато споразумението в Брюксел", каза Курти в отговор на критиките от опозицията, че не е трябвало да позволява прилагането на мерките да бъде отложено и че не е провел по-широки консултации.

Той подчерта, че въпреки напрежението властите са решени да приложат обявените мерки.

"В обстоятелствата, в които се намираме, взехме правилното решение, имаме пълна американска и европейска подкрепа. Решенията влизат в сила от 1 септември," добави Курти.

Твърденията на Курти, че Белград провежда кампания за дезинформация, бяха отхвърлени от директора на Канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Петър Петкович, който от своя страна обвини косовските власти в дезинформация.

В изявлението си Петкович призова Курти "да започне процедури за изпълнение на задълженията, поети в Брюксел, чийто гарант е ЕС".

Напрежението в Косово започна, след като сърбите блокираха северната част на страната с барикади и камиони в отговор на решението на правителството на Косово да започне да прилага мерки за смяна на сръбските лични карти и регистрационните номера на колите със сръбски означения.

На 31 август в следобедните часове сърбите блокираха пътища и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

Блокадата бе провокирана от решението на правителството на Косово от 1 август да смени личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Косовският премиер Албин Курти заяви още тогава, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Руският фитил на балканската „тенджера под налягане”

Руският фитил на балканската „тенджера под налягане”

Вярна на тактиката си, Русия всява разделения раздори на европейския континент, макар и само като представя независимостта на Косово, никога не призната от Москва, като "прецедент", оправдаващ нейната агресия в Украйна