Властите в Косово отложиха с месец спорно решение, предаде АП.

Агенцията се позовава на правителствени източници в Прищина. Те потвърдиха, че са решили да отложат въвеждането на спорното решение с месец след консултации с партньори от ЕС и САЩ.

Русия също призова за намаляването на напрежението.

През уикенда в Косово се стигна до ескалация на недоволство от етническите сърби.

В неделя вечерта жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища.

Освен пътища бяха блокирани и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

Вучич: Прищина планира да нападне Северно Косово

Вучич: Прищина планира да нападне Северно Косово

Напрежение на Балканите

Блокадата бе провокирана от решението на правителството на Косово от 1 август да смени личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

Косовският премиер Албин Курти заяви вчера, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Късно снощи сръбският президент Александър Вучич посети Генералния щаб в Белград. Той отрече появилите се информации, че Белград трупа войска по южната си граница.

Вучич е в генералния щаб на сръбската армия

Вучич е в генералния щаб на сръбската армия

Напрежение по границата с Косово

Сръбският президент благодари и на руското външно министерство за подкрепата при деескалацията на ситуацията в Косово и Метохия. Той също така благодари на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и на други представители на ЕС.