Съединените щати, заедно със своите международни партньори, настояват правителството на Косово да удължи периода на прилагане на новия режим на регистрационни номера, съобщава Държавният департамент на САЩ.

Косово има право да прилага режима на регистрационните номера съгласно Брюкселското споразумение, но удължаването на срока е в интерес на постигането на напредък в диалога, подпомаган от ЕС, за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Съединените щати са разочаровани и загрижени, че правителството на Косово отхвърли исканията да направи това от своите международни партньори.

Косово и Сърбия трябва спешно и гъвкаво да работят за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията, съсредоточено върху взаимното признаване. Важно е и двете страни да намалят подстрекателската реторика и да предприемат конкретни действия, за да демонстрират своя ангажимент за конструктивно сътрудничество за осигуряване на стабилно и проспериращо бъдеще за региона.

Антъни Блинкън, заедно с ЕС, "настоятелно призовава правителството на Косово да удължи периода на прилагане на новия режим на регистрационните номера".

Вучич стяга армията заради очаквани убийства на сърби в Косово

Вучич стяга армията заради очаквани убийства на сърби в Косово

Белград няма да позволи да се повторят антисръбските погроми от 2008 г.