Премиерът на Косово Албин Курти обяви, че неговото правителство ще отложи изпълнението на решението си да накара шофьорите да сменят сръбските регистрационни номера на колите с косовски от 1 ноември, съобщава "Балкан инсайт".

Курти каза на среща с кабинета си, че сега ще има поетапно прилагане на промяната на номерата на Косово, което ще продължи до 21 април.

Шофьорите, които продължават да използват сръбски номера, първоначално ще бъдат порицавани, след това глобявани, а след това принуждавани да поставят изпитателни табели на колите си, обясни той.

"От 1 ноември до 21 ноември мярката ще бъде забележка. От 21 ноември следващите два месеца до 21 януари ще минем с мярка глоби и от 21 януари ще наложим пробни табели", каза той.

"След 21 април няма да има изпитателни табели, защото не може да има други табели в употреба в Република Косово", добави той.

Въпреки че призна, че се е срещал със западни посланици, за да обсъдят ситуацията, Курти каза, че решението е дошло след вътрешни дискусии.

САЩ настояват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия

САЩ настояват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия

САЩ и международните партньори са разочаровани и загрижени, че Косово отхвърля исканията за регистрационни номера

Лидерите на косовските сърби предупредиха, че ще блокират пътища в доминираната от сърби северна част на Косово, ако мярката бъде наложена. Сърбите в Северно Косово издигнаха барикади близо до границата със Сърбия през август, когато първоначално трябваше да бъде наложена смяната на регистрационния номер.

САЩ и ЕС призоваха Курти да избегне по-нататъшна конфронтация, като отложи отново решението.

"Показваме сериозността си, като недвусмислено изпълняваме решението си, но също така ще дадем шанс на всички, които искат да се интегрират. Това е начин за прилагане на закона, но и за отговор на широката международна чувствителност относно мира и сигурността", каза Курти.

Той настоя, че "издадените от Сърбия регистрационни номера PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA са незаконни. Правителството на Косово, с решението си, задължи собствениците на тези номера да ги превърнат в RKS (табели на Република Косово)."

Въпросът с регистрационните номера на превозните средства отдавна е източник на спор между Сърбия и нейната бивша южна провинция, населена предимно с албанци, която се отцепи във война през 1999 г. и обяви независимост през 2008 г.

Още от войната и изтеглянето на сръбските сили, Сърбия продължава да управлява паралелна държавна система, издавайки документи, регистрационни номера и други документи за сърбите в Косово.

През юни правителството на Курти задължи шофьорите в Косово да носят номера RKS и стартира рекламна кампания главно на сръбски, за да обясни процедурата и стимулите.

Министърът на вътрешните работи Джелал Свечла повтори призива на правителството към косовските сърби в петък.

"Законността и сигурността остават наша мисия, така че призовавам всички наши сръбски граждани да използват предимствата, които Косово предоставя и да сменят номерата си със законни", каза Свекла.

Вучич потвърждава европейския път на Сърбия, Фон дер Лайен обяви финансова подкрепа

Вучич потвърждава европейския път на Сърбия, Фон дер Лайен обяви финансова подкрепа

Сърбия получава 665 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС