Сръбският президент Александър Вучич каза, че Белград не носи "дори 0,1 процента" отговорност за проблемите в диалога с Прищина и че Сърбия уважава териториалната цялост на Украйна, но се чуди защо същото не важи за Сърбия, пише N1.

"Когато говорите за териториална цялост, хората в Сърбия я виждат по различен начин", каза Вучич на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в южния град Ниш, добавяйки, че Сърбия остава на своя европейски път.

Фон дер Лайен каза, че Сърбия ще получи 165 милиона евро безвъзмездни средства, незабавна бюджетна подкрепа, за да се справи с енергийната криза.

"Мисля, че това е абсолютно необходимо, така че Сърбия, подобно на други страни, да може да подкрепи уязвими семейства, уязвими домакинства и уязвими предприятия, малки и средни предприятия", каза Фон дер Лайен в Ниш, където тя и Вучич посетиха строителните работи по газов интерконектор между Сърбия и България.

Вучич благодари на Фон дер Лайен и данъкоплатците на Европейския съюз (ЕС) за тяхната "огромна подкрепа и помощ".

"Когато някой ви даде пари, без да иска нищо в замяна, трябва да кажете голямо благодаря", каза Вучич.

Сръбският президент каза, че Сърбия ще направи всичко необходимо, за да се приведе в съответствие с визовата политика на ЕС преди края на годината.

Сърбия затяга визовите правила

Сърбия затяга визовите правила

Страната се е превърнала в транзитен център

Вучич отбеляза, че е "много загрижен" за диалога с Прищина, като добави, че косовският президент Вьоса Османи се е възползвал от съвместната си пресконференция с Фон дер Лайен, за да говори срещу Сърбия, но че няма да отвърне със същото.

"Ще направим всичко по силите си, за да запазим мира и стабилността", каза Вучич и благодари на председателя на ЕК за "огромната подкрепа за Сърбия".

Фон дер Лайен също така обяви безвъзмездна помощ от 500 милиона евро за Сърбия за инвестиции в инфраструктура и каза, че ЕС също иска да помогне на Сърбия да изгради университетска детска болница в Белград и газов интерконектор със Северна Македония.

Председателят на ЕК предупреди, че енергийната криза "произлиза от жестоката война, която Русия води срещу Украйна", отбелязвайки, че "тази война предефинира пейзажа на сигурността на целия континент".

Тя приветства съобщението на Сърбия, че нейната визова политика ще бъде приведена в съответствие с тази на ЕС до края на годината.

По отношение на процеса на разширяване на Европейския съюз Фон дер Лайен каза, че скоростта му е в ръцете на страните, които искат да се присъединят към ЕС.

"Напредъкът в реформите е от първостепенно значение, той е много важен. Трябва да кажа, че вече сте направили много, никога не трябва да забравяме това... Но също така важно е привеждането в съответствие с нашата обща сигурност и външна политика", каза тя.

Помолена да коментира пререгистрацията на превозни средства в Косово, Фон дер Лайен каза, че "Европейският съюз и неговите партньори работят интензивно за намиране на решение".

"С добра воля от двете страни и със засилване на нашия диалог, решението е жизнеспособно. Разговорите продължават, надяваме се в най-скоро време да имаме конкретно решение, това, от което се нуждаем, е конструктивност и гъвкавост и от двете страни", добави тя.

Както беше обявено, председателят на ЕК е на обиколка в региона, за да обсъди с лидерите подкрепата на Европейския съюз за преодоляване на енергийната криза. Тя е посетила Скопие, Тирана, Прищина и Сараево и трябва да бъде в Подгорица в събота.

САЩ настояват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия

САЩ настояват Косово да не ескалира напрежението със Сърбия

САЩ и международните партньори са разочаровани и загрижени, че Косово отхвърля исканията за регистрационни номера