Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е призовал Сърбия и Косово да се въздържат от действия, които биха увеличили напрежението в региона, предава Анадолската агенция.

Столтенберг е провел отделни телефонни разговори със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти относно напрежението, възникнало около регистрационните табели в Северно Косово.

"Призовах и двете (страни) да се въздържат от всякакви едностранни действия, които могат да предизвикат ескалация. Диалогът е единственият път напред", заяви Столтенберг в "Туитър".

Вучич каза, че е информирал Столтенберг, че Прищина нарушава Брюкселското споразумение.

"Посочих, че Прищина брутално нарушава Брюкселското споразумение с едностранните си действия...Въпреки това Сърбия се опитва да поддържа мира и стабилността и ще остане ангажирана с това", каза той.

Германия: Сърбия трябва да избере - ЕС или Русия

Германия: Сърбия трябва да избере - ЕС или Русия

ЕС и Германия ще подкрепят Сърбия, ако поеме по пътя към Европа, ако избере другия път, ще има произтичащи последствия

Курти от своя страна също е заявил, че е съгласен, че диалогът е единственият начин за разрешаване на проблема.

"Съгласен съм, че диалогът няма алтернатива. Сегашната ситуация е слаб опит на Белград да замени диалога с дестабилизация. Те ще се провалят: обещавам да работя с НАТО и КФОР, за да гарантирам сигурност и върховенство на закона, без дискриминация — в цялата Република Косово", написа той също в "Туитър".

Косовските сърби се оттеглиха от всички централни и местни институции в знак на протест срещу решението на Прищина да замени регистрационните номера, издадени на сърбите от сръбските власти, с табели от Република Косово.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград продължава да смята Косово за своя територия.

Прищина казва, че ще започне да налага глоби този месец на сръбски шофьори, използващи стари табели отпреди независимостта, и ще конфискува превозни средства с остарели регистрационни номера след 21 април 2023 г.

Той настоя, че "издадените от Сърбия регистрационни номера PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA са незаконни. Правителството на Косово, с решението си, задължи собствениците на тези номера да ги превърнат в RKS (табели на Република Косово)."

Въпросът с регистрационните номера на превозните средства отдавна е източник на спор между Сърбия и нейната бивша южна провинция, населена предимно с албанци, която се отцепи във война през 1999 г. и обяви независимост през 2008 г.

Още от войната и изтеглянето на сръбските сили, Сърбия продължава да управлява паралелна държавна система, издавайки документи, регистрационни номера и други документи за сърбите в Косово.

През юни правителството на Курти задължи шофьорите в Косово да носят номера RKS и стартира рекламна кампания главно на сръбски, за да обясни процедурата и стимулите.

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово за обучение

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово за обучение

Резервите са изпратени "като част от нормалното планиране за извънредни ситуации"