Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки. Това бе извършено в знак на протест срещу уволнението на полицай, който не е изпълнил решението на правителството относно смяната на регистрационните номера на превозните средства, информира Асошиейтед прес.

Лидерът на сърбите в Косово и председател на партията "Сръбска листа" Горан Ракич обяви оттеглянето на сърбите от всички институции на властта в Косово на срещата на сръбски представители от Косово в град Звечан.

По-рано тази седмица властите в Прищина уволниха висш сръбски полицейски служител в Северно Косово, където живеят повечето етнически сърби, който отказа да уважи решението за смяна на регистрационните номера на превозни средства с такива, издадени от Косово.

Промяната разпали нестабилни въпроси относно суверенитета на Косово, особено сред сръбското малцинство, много от които все още искат бившата сръбска провинция да бъде част от Сърбия, а не независима. Самата Сърбия никога не е признавала независимостта на Косово.

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

САЩ и ЕС призоваха Курти да избегне по-нататъшна конфронтация

Тъй като мярката влезе в сила във вторник, косовските власти заявиха, че прилагането й ще бъде постепенно. След три седмици властите в Прищина ще издават предупреждения на етническите сърби, които пазят старите си номера. Следващите два месеца ще бъдат глобявани, а още три месеца до 21 април ще могат да шофират само със сменени временни табели.

Етническите сърби имат министър в правителството, 10 парламентаристи и други висши длъжности в управлението, полицията и съдебната власт в четирите местни общности, доминирани от тях. Всички подадоха оставка и символично свалиха униформите си след заседание в събота.

Проблеми назряха това лято заради отказа на Сърбия и Косово да признаят взаимно документите за самоличност и регистрационните номера на превозните средства. Косовските сърби на север поставиха блокади по пътищата, пуснаха сирени за въздушна тревога и стреляха във въздуха.

Прищина реши да отложи за 1 ноември решението превозните средства със стари или сръбски номера да бъдат заменени с косовски.

Косово не се отказва от смяната на регистрационните табели

Косово не се отказва от смяната на регистрационните табели

Прищина въведе краен срок за това - 31 октомври