В понеделник Косово обвини съседна Сърбия, че се опитва да дестабилизира страната, като оказва натиск върху членове на етническата сръбска общност да подадат оставка от постовете си, защото не приемат решението на Прищина да смени нелегалните регистрационни номера на превозни средства, съобщава АП.

Премиерът Албин Курти каза, че президентът на Сърбия Александър Вучич е бил в тясна координация с Русия и Китай и се опитва да "саботира" диалога с посредничеството на Европейския съюз.

Десет сръбски парламентаристи, 10 прокурори и 576 полицаи в района на Северна Митровица подадоха оставките си след решението на техните политически лидери в събота.

Решението на правителството постепенно да забрани издадените от Сърбия регистрационни номера разгневи косовските сърби, повечето от които не признават декларацията за независимост на Косово от 2008 г. Членове на етническото сръбско малцинство напуснаха държавните си работни места в събота в знак на протест срещу директивата.

"Сърбия очевидно е заинтересована от саботиране на диалога и всяко споразумение", каза Курти.

През първите три седмици на ноември около 6300 етнически сърби, притежаващи коли с незаконни номера, ще бъдат предупредени, според Курти. Следващите два месеца ще ги глобяват, а още три месеца до 21 април ще карат само с временни местни номера.

Сръбското правителство, с подкрепата на Китай и Русия, отказа да признае държавността на Косово. Съединените щати и техните съюзници признават Косово за независима държава.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич каза в неделя, че ръководството на страната е отхвърлило последното предложение, предлагащо на Сърбия по-бърз път към членство в ЕС в замяна на членството на Косово в ООН.

Дачич каза пред проправителствения телевизионен канал Prva, че предложението, внесено от Франция и Германия, "изхожда от позицията, че независимостта на Косово вече е предизвестена".

"Сърбия не може да приеме това", каза той.

Проблеми назряха това лято заради отказа на Сърбия и Косово да признаят взаимно документите за самоличност и регистрационните номера на превозните средства. Косовските сърби на север поставиха блокади по пътищата, пуснаха сирени за въздушна тревога и стреляха във въздуха.

Германия: Сърбия трябва да избере - ЕС или Русия

Германия: Сърбия трябва да избере - ЕС или Русия

ЕС и Германия ще подкрепят Сърбия, ако поеме по пътя към Европа, ако избере другия път, ще има произтичащи последствия

През август пратениците на ЕС и САЩ договориха решение на проблема с документите за пътуване, което позволи на ситуацията да се успокои.

Правителството в Прищина също реши да отложи за 1 ноември решението превозните средства със стари или сръбски номера да бъдат заменени с косовски. Това също означаваше, че превозните средства, влизащи от Сърбия, трябваше да сменят сръбските регистрационни номера с косовски.

ЕС каза на Косово и Сърбия, че трябва да нормализират отношенията си, ако искат да напреднат към членство в 27-членния блок. Брюксел и Вашингтон наскоро засилиха усилията си за посредничество, опасявайки се, че несигурността около войната на Русия в Украйна и близките връзки на Сърбия с Москва могат да влошат нещата.

Белград загуби контрол над Косово през 1999 г., след като НАТО бомбардира страната, за да спре бруталните репресии срещу етническите албански сепаратистки бунтовници.

Мироопазващите сили на НАТО са готови да поддържат ситуацията в страната спокойна, особено в Северно Косово, където живеят повечето етнически сърби.

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Решението е провокирано от смяната на регистрационните номера на превозните средства