Косово потвърди промяната в правилата за регистрационните номера, която предизвика кризата със Сърбия, и предупреди за глоби от 21 ноември.

Това съобщи страницата на косовската полиция във Facebook.

Полицията в Косово напомни на всички собственици на превозни средства, живеещи в Косово, които имат автомобили със сръбски регистрационни номера, да спазват новите правила. Освен това в изявлението на полицията се отбелязва, че от 1 ноември в съответствие с решението на правителството на собствениците на такива превозни средства вече са издадени предупреждения.

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради ситуацията в Косово

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради ситуацията в Косово

Вучич издава заповеди за сваляне на вражески дронове над централна Сърбия

"Съгласно решението предупрежденията ще се издават до 21 ноември, а след тази дата, от 22 ноември до 21 януари 2023 г. включително, всички собственици на превозни средства, които влизат на територията на Република Косово с незаконни регистрационни номера, ще бъдат глобявани от косовската полиция в съответствие с действащото законодателство", се казва в изявлението.

ЕС покани сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти да дойдат спешно в Брюксел, за да разрешат конфликта, преди да е ескалирал. Според сръбския вестник "Новости" обаче едва днес, 20 ноември, Вучич е потвърдил, че ще отиде в Брюксел за преговори на следващия ден - денят, в който Косово планира да започне да налага глоби. Всъщност тя е свързана с голяма криза в региона.

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

Косово отложи крайния срок за регистрационни номера до 21 април 2023 г.

САЩ и ЕС призоваха Курти да избегне по-нататъшна конфронтация

Искането на Косово за пререгистрация на автомобилите се отлага от години заради протестите на косовските сърби, но този път Прищина реши да не прави повече отстъпки. В отговор косовските сърби напуснаха местните власти и полицията и заплашиха да протестират веднага след първите глоби.

По-рано бе съобщено, че на 27 август Сърбия и Косово са успели да постигнат споразумения относно регистрационните номера и документите за пътуване, но кризата отново се завърна. В същото време Сърбия е готова да направи отстъпки на косовските власти, но изисква гаранции от ЕС.

Следва да се припомни, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова представителите на Сърбия и Косово да се въздържат от едностранни действия, които биха могли да доведат до ескалация.

Прищина обаче предупреди, че ще конфискува превозни средства с остарели регистрационни номера след 21 април 2023 г.