Признанието на бившия германски канцлер Ангела Меркел, че от самото начало западните страни не са възнамерявали да насърчават изпълнението на Минските споразумения, показва, че Западът никога не е гледал на Русия като на партньор в диалога. Това съобщава ТАСС, цитирайки статия на китайският ежедневник "Глобал таймс".

"От настояването за Минските споразумения до подклаждането на продължаващия конфликт между Москва и Киев, Западът се опитва да изтощи и сдържи една страна, която смята за съперник, чрез усилия за протакане, независимо дали явни или не. Той никога не е гледал истински на Русия като на партньор в диалога", пише редакцията на изданието.

"Меркел всъщност потвърди (в интервю за Die Zeit) нещо, което западните политици не искат да признаят относно Минските споразумения - те бяха просто спирачка, за да се спечели време за Украйна и Запада, а западните страни никога не са полагали реални усилия за разрешаване на различията с Русия по украинската криза".

Меркел признава провали в отбранителната политика

Меркел признава провали в отбранителната политика

Бившият германски канцлер иска решение на войната в Украйна чрез преговори, но отхвърли "диктаторски мир"

"Това, което заяви бившият германски лидер, свалиха и последното останало късче от "приятелската" маска, която някои западни страни си слагат спрямо Русия. В очите на някои западни страни Русия е просто дипломатически и политически "чужденец", пише "Глобал таймс" .

След държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. започнаха масови протести в източната част на страната, където рускоезичното население не беше съгласно с новия курс на Киев. В отговор в средата на април същата година украинските власти започнаха военна операция в Донбас с авиация и бомбардировки на жилищни райони. Минските споразумения, постигнати през 2014-2015 г., се очакваше да осигурят основата за уреждане на конфликта в Донбас. Те бяха подписани с посредничеството на ОССЕ, Русия, Германия и Франция, припомня ТАСС.

В интервю за германския седмичник Die Zeit, публикувано на 7 декември, Меркел посочва, че сключването на Минските споразумения е опит да се даде време на Украйна да се укрепи. Тя твърди, че на всички е било ясно, че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, "но това даде на Украйна безценно време". Меркел изрази съмнение, че тогава страните от НАТО са били в състояние да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега.

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни