Президентът на страната Вьоса Османи заяви, че проблемът, възникнал между правителството на Косово и международните представители по отношение на новата наредба на Централната банка на Косово, която премахва сръбския динар от употреба в страната, е начинът, по който беше съобщено, липсата на комуникация. Това съобщава "КосоваПрес".

Интервюто е било дадено за арабската медия "Ал Аан" на 8 февруари, но президентството го споделя в неделя във "Фейсбук.

Османи изрази увереност, че въпросът с динара ще бъде решен, че "няма причина той да не бъде решен".

Османи каза, че "всичко, което сме постигнали в тази страна, е резултат от сътрудничество с нашите международни партньори".

Сърбите в Косово продължават да използват динари

Сърбите в Косово продължават да използват динари

Правителството разреши преходна фаза, преди валутата да бъде напълно забранена

Тя каза, че трябва да се излезе от тази ситуация, като постигне споразумение с партньорите за план за прилагане на новия регламент на CBK.

Османи каза, че има място "да седнем и да обсъдим между правителството и нашите международни съюзници", да работим по този въпрос.

Припомняме, че косовските сърби в етнически разделения град Митровица продължиха да използват сръбски динари и към началото на февруари, след като правителството разреши преходна фаза, преди валутата да бъде напълно забранена. Забраната е разглеждана от Запада като възможен катализатор на общественото напрежение. 

Сърбия, която не признава независимостта на бившата си отцепила се провинция, продължава да използва динара за изплащане на пенсии, социални помощи и заплати за сръбските паралелни институции в Косово, включително болници и училища.

Централната банка каза в началото на този месец, че всички плащания в Косово трябва да се извършват само в евро, което предполага, че сръбският динар няма да се използва от 1 февруари.

Но след призивите на САЩ, Италия, Франция, Германия и Великобритания, известни като Петорката, за спиране на решението, правителството на Косово заяви, че ще позволи преходен период, въпреки че не определи колко дълъг ще бъде той.

Официалната валута на Косово е еврото, но мнозинството от 5% сръбска малцинствена общност също използва динара като част от отказа си да признаят държавността на Косово.

Говорител на Европейския съюз каза в изявление, че ЕС е загрижен за последствията, които решението за забрана на динара "може да има върху ежедневния живот на косовските сърби, по-специално върху неговото въздействие върху училищата и болниците".