Кот д'Ивоар изпадна в политическа криза, след като двама от политическите съперниците се обявиха за победители на изборите и се провъзгласиха за президенти на страната.

Действащият лидер на страната Лоран Гбагбо положи клетва за нов мандат като държавен глава, но малко след това опозиционният лидер Аласан Утара обяви, че той поема президентското кормило, съобщи БиБиСи.

По-рано ръководителят на избирателната комисия на страната заяви, че опозиционният кандидат Утара е събрал малко над 51% от гласовете. Въпреки това Конституционният съд отмени това решение. ООН, САЩ, ЕС и Франция подкрепиха решението на изборната комисия.

Целта на президентските избори е да се преодолее разцеплението в страната, която е най-големият производител на какао в света, след гражданската война през 2002 година.

Двата основни кандидата представляват двете страни на конфликта, на севера и на юга, разделени в религиозно, културно и административно отношение. Северната част частично контролирана от бивши бунтовници.

Според последните данни четирима души са загинали в главния град Абиджан в резултат на сблъсъци между симпатизанти на двамата кандидат - президенти.

Опозицията се обяви срещу действията на Гбагбо, приравнявайки ги към държавен преврат. От друга страна привържениците на Гбагбо заявяват, че ООН няма право да обяви победителя и зплашиха да прогонят от страната 8-хилядната миротворческа армия на световната организация.

По думите на директора на Конституционния съвет на Кот д'Ивоар Поля Яо Н'Дре резултатите в седем от изборните региона в Севера, подържащи предимно Утара, били анулирани.

Представители на ООН заявяват, че те поддържат първоначалните резултати и считат за победител в президентските избори Аласан Утара.

Мисионерите отбелязват още, че са получили редица сигнали за нарушения и безпорядъци в деня на зиборите в няколко западни и северни части, но като цяло изборите преминаха мирно.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун също изказа своята поддръжка за първоначалните резултати и поздрави опозиционния лидер с победата.

Американският президент Барак Обама и френският лидер Никола Саркози, както и еврокомисарят по външна политика Катрин Аштън призоваха всички страни в избирателния процес да уважават волята на народа.

Според кореспондент на БиБиСи в Кот д'Ивоар решението на Конституционния съвет било шокиращо за много хора, особено за опозицията.

Млади хора от противоположни политически лагери излязоха по улиците на много градове и в яростта си започнаха да хвърлят камъни и да палят гуми.

Военните затвориха границите на страната и прекратиха излъчването на международни новини, през нощта имаше въведен полицейски час. Армията и миротворците на ООН патрулираха по улиците по в неделя.