Ние преговаряме с Брюксел, а не със София. Пътят към ЕС не минава през София, защото процесът на влизане в ЕС е процес на изпълняване на критерии, което се одобрява от 27 държави-членки. Това заяви в телевизионно интервю премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

Той посочи, че РСМ и България имат въпроси, които ще решат двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция. Хърватия и Словения имаха подобни проблеми и ги решаваха двустранно, но взеха големите решения и сега са членове на ЕС, добави Ковачевски.

По думите му опозицията трябва да участва в процеса на взимане на важни за евроинтеграцията на страната решения, защото мнозинство от 2/3 в парламента не е необходимо на правителството, а на държавата.

Вписването на други общности в Конституцията е само един от въпросите, който изисква мнозинство от 2/3 в парламента. До края на пълноправното ни членство в ЕС предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно мнозинство - реформа на съдебната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията, поясни македонският премиер.

Въпроси от стратегическо значение не могат да бъдат предмет на ежедневната политика и опозицията трябва да участва в този процес и това да бъде ангажимент и отговорност на всички 120 пратеници в парламента, допълни той.

Ковачевски посочи, че до момента не са направени необходимите стъпки за конституционни промени, защото те трябва да бъдат предмет на обществена дискусия. Нужно е да ги видят неправителствените организации, академичната общност, медиите, а през тях и всички граждани, за да могат да се уверят за каква промяна в конституцията става въпрос, уточни той.

Според записаното в преговорната рамка на Северна Македония, за да започнат преговорите с ЕС по отделните глави в преамбюла на конституцията на страната трябва да бъдат вписани българите. От опозицията са категорични, че няма да гласуват конституционните промени, а без тях не може да бъде събрано необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната.

Ковачевски за преговорите с България: Все едно някой те реже с нож в корема

Ковачевски за преговорите с България: Все едно някой те реже с нож в корема

Премиерът на РСМ искал македонците с вдигната глава да седнат на голямата маса със защитена идентичност